Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Rebellen en dwarsdenkers – Tjeerd van de Laar filosofeert in de Bibliotheek LocHal

Vakjury’s hebben op meerdere vlakken gekeken naar de bibliotheken die kans maakten op de titel Beste Bibliotheek van Nederland. Daarnaast kon het publiek ook stemmen op hun favoriete bibliotheek.
De LocHal in Tilburg | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Een ode aan hen die ons voorstellingsvermogen vergroten, dat is de Boekenweek (7 t/m 15 maart) dit jaar. Het thema is dan Rebellen en dwarsdenkers. Een ‘te gek thema’, vindt filosoof en schrijver Tjeerd van de Laar.

‘Want filosofen zijn dwarsdenkers, soms tegen wil en dank’. Toch gaat het hem zondag 8 maart meer om spelend onderzoeken dan om rellen. Die middag geeft Tjeerd van de Laar dus in de Bibliotheek LocHal de gratis lezing Geheugenverlies, gedachte-experimenten en andere gezelligheid.

Met stand-up-philosophy en lopend filosoferen neemt Tjeerd van de Laar je zondag 8 maart al met al mee in gedachte-experimenten. Die gaan dan over vrije wil en persoonlijke identiteit. Maar ook over de relatie tussen die twee. Hij legt het publiek eerst een aantal scenario’s voor. Dan verleidt hij je om daarover mee te denken, erop te reageren en om argumenten te geven voor je reactie.

Filosoferen: dwarsdenken en meedenken

Filosofen denken dwars tegen de stroom in. Daarom stellen ze juist vragen bij ideeën die voor de meeste mensen nogal wiedes zijn. En ze gaan daar dus vaak mee tegen de tijdsgeest in. “Je traint jezelf om vragen te stellen bij de dingen waar anderen van zeggen dat ze ‘gewoon zo zijn’. Maar filosoferen betekent ook meedenken, en je mee laten nemen door een nieuw idee. Een idee dat op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand ligt. Ook dat kan heel spannend en verrijkend zijn,” vertelt Tjeerd van de Laar. Hij hoopt dan ook dat je na zijn lezing de bieb verlaat met meer vragen dan toen je kwam. “Dat is in ieder geval de bedoeling. ”

Over dwarsdenker Tjeerd van de Laar

Tjeerd van de Laar is docent filosofie en wetenschap op het Koning Willem II College in Tilburg. In 2007 promoveerde hij met een proefschrift over vrije wil. In 2011 verscheen het populaire boek Vrije wil, dat hij schreef samen met Sander Voerman. Dit jaar verschijnt ook nog zijn nieuwe boek Kan LEGO denken?. Dat is een inleiding in zijn favoriete filosofische vragen. Naast docent en filosoof is Tjeerd ook drummer in een metalband en houdt hij heel erg van katten en chips.

Op de site van Omroep Tilburg zijn ook podcasts te beluisteren over Dwarse schrijvers en rebelse boeken.

Kees-Luc Simons