Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Pynarello en Marjolijn vieren dit jaar geloof in kracht van mensen groots

Ensemble Pynarello (foto) en schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra presenteren SciFi Kerst, een theatraal concert over de kerst van de toekomst.
Foto: Melle Meivogel

Ensemble Pynarello en schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra presenteren deze maand SciFi Kerst, een theatraal concert over de kerst van de toekomst. Exclusief in vijf Nederlandse steden. De groep speelt splinternieuwe muziek van componist Boris Bezemer (1992), in combinatie met eeuwenoud werk van Johann Sebastian Bach (1685). Marjolijn van Heemstra leest voor. Vrijdag 23 december, Het Cenakel in Tilburg.

Ensemble Pynarello gaat samen met schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en componist Boris Bezemer op zoek naar de kerst van de toekomst. Hoe vieren we de winterzonnewende over tweehonderd jaar? Er zal veel veranderen, maar wat in elk geval blijft is een feest rondom geboorte, een nieuw begin en hoop. SciFi Kerst is een theatraal concert over ons onvermogen en falen, maar bovenal over het geloof in menselijke kracht.

In SciFi Kerst kijken we terug vanuit het jaar 2200. Een kerstavond waarin onze eigen kerst nog echoot, maar ook gloednieuwe geluiden te horen zijn. De geluiden van een wereld die rampen doorleefde, en van een mensheid die moest inzien dat eeuwige groei niet bestaat. We vieren de schoonheid van krimp en achteruitgang, die we maar al te vaak ten onrechte als negatief beschouwen.

Boris Bezemer schreef zijn muziek voor een wonderlijke bezetting: strijkkwintet, tuba, trombone, contrafagot, basklarinet, slagwerk en hammondorgel.

Marjolijn van Heemstra en Pynarello

Het ensemble werkte al eerder samen met Marjolijn. In 2018 ontwikkelden zij namelijk De mis van Pynarello, over licht en duisternis. En in 2021 maakten ze samen de muzikale voorstelling Voyagers, over herinnering, tijd en buitenaards leven.

Ensemble Pynarello en schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra (foto) presenteren SciFi Kerst, een theatraal concert over de kerst van de toekomst.
Foto: Frank Ruiter

‘Dit verhaal heeft zowel oude als nieuwe muziek nodig. Een verwijzing naar voren en naar achteren in de tijd. Ik ben dan ook erg enthousiast over het plan om met Boris samen te werken. Waar ik de woorden zoek voor een eerste vorm van de nieuwe kerst, zoekt hij de geluiden. Maar beide worden ondersteund door de kracht van traditie, want niets staat op zichzelf.’ – Marjolijn van Heemstra

In zijn bezwerende muziek is Boris Bezemer op zoek naar een balans tussen structuur en toeval. Vaak weet hij met eenvoudige basismaterialen een complexe klankwereld op te roepen – festival November Music

Lees ook:
Gaat bij ‘wervelwind’ Pynarello en Gallowstreet mooie dak van Concertzaal eraf?
Waardige opvolger voor Wubbo Ockels en André Kuipers?
Vervolg op de film Lawrence of Arabia onthuld op het toneel

Kees-Luc Simons