Gaat bij ‘wervelwind’ Pynarello en Gallowstreet mooie dak van Concertzaal eraf?

De mensen van de jubilerende Concertzaal Tilburg zelf laten weten ernaar uit te kijken als een van de hoogtepunten in hun jubileumjaar: Pynarello en Gallowstreet samen op het podium.
Foto: Tom van der Sluis

De mensen van de jubilerende Tilburgse Concertzaal zelf kijken ernaar uit als een van de hoogtepunten in het jaar waarin dit jubileum wordt gevierd: Pynarello en Gallowstreet samen op het podium van de eigen zaal. En het ziet ernaar uit dat deze wensdroom donderdag 2 juni uit gaat komen. In termen van brassband Gallowstreet: dansen ‘geblazen’ dus. Het belooft die avond immers de pan uit te swingen met een wervelwind van strijkers en neo-brass.

Twee jaar geleden vulde de muzikale match Pynarello en Gallowstreet voor het eerst het Concertgebouw met orkestrale dancemuziek. En dat heeft Amsterdam geweten. Het Concertgebouw bleek op zijn grondvesten te schudden dankzij het toeter- en strijkgeweld van deze gelegenheidscombinatie. Het springende én dansende publiek kreeg namelijk een avond vol symfonische dansmuziek voorgeschoteld.

Al met al heeft dat ervoor gezorgd dat dat concert van het ‘rebelse’ strijkorkest Pynarello samen met de blazers van Gallowstreet deze donderdagavond een vervolg gaat krijgen hier in Tilburg. Daarvoor is, speciaal voor de gelegenheid, anderhalf uur van het repertoire van de Amsterdamse brassband bewerkt tot een muzikaal spektakel voor blazers plus strijkers.

Het orkest en de band eerder in de media

Gallowstreet blaast systeemplafond eruit. (…) Het podium puilt uit van de jonge gasten die stuiteren van het enthousiasme. Gallowstreet, vernoemd naar de Galgenstraat in Amsterdam waar de band is opgericht, brengt de jazz en funk van New Orleans, en voegt daar eigen ingrediënten aan toe. Naast bestaand, voor de hand liggend werk, ook eigen nummers en opmerkelijk: hitmuziek! Juist daarin schuilt de kracht van deze brassband. – 3voor12

Pynarello doet alles anders. Het rebellencollectief speelt klassieke muziek, maar helemaal los van de algemeen aanvaarde orkestpraktijk. Geen bladmuziek, geen concertkleding, geen dirigent, geen orkestopstelling. Maar gewoon door elkaar heen en, op de cellisten na, staand. Gemiddelde leeftijd: beneden de 30 jaar. – nporadio4.nl
Foto: Koen Keijsers

Kees-Luc Simons