Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Pop-up Pancake Project geeft eenzame ouderen een lach op het gezicht

TILBURG – Theatermakers Julia Dolores van der Pas en Esther de Bruijn vinden dat eenzame ouderen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarom hebben ze het Pop-up Pancake Project bedacht. Ze gaan langs de deuren bij mensen die volgens de sociaal werkers van CountourdeTwern wel wat gezelligheid hebben verdiend.

Het originele idee van Julia en Esther was om een groot festival op te zetten. Op dit festival zouden mensen een pannenkoek krijgen in ruil voor een verhaal. Door de coronacrisis was het niet meer mogelijk om dit concept uit te werken. Daarom werd er gezocht naar een alternatief Pop-up Pancake Project. Dat alternatief is op dit moment in volle gang. Julia en Esther hebben via ContourdeTwern namen gekregen van ouderen die wat extra aandacht verdienen. Bij deze mensen gaan ze langs de deuren met een pannenkoek met daarin een vraag. De vraag is bedoeld om het gesprek op gang te helpen. “Sommige mensen vinden het best wel spannend als we ineens aan de deur staan. Wanneer we uitleggen wat we komen doen, is het voor de meeste mensen gelukkig wel een aangename verrassing,” vertelt Julia.

Naast dat de meiden pannenkoeken uitdelen, hebben ze ook nog een project bedacht met Cultuur BSO Monopole en de BSO van basisschool Tiliander. Kinderen van deze buitenschoolse opvangen hebben kaarten geknutseld. Deze hebben Julia en Esther bij ouderen in de Bijsterhof (aanleunwoningen van zorgcentrum de Bijsterstede) in de brievenbus gedaan. Volgens Esther hebben alle kinderen ontzettend hun best gedaan: “De kaarten zijn heel mooi en kleurrijk geworden. Ik denk dat de mensen die ze in hun brievenbus gaan vinden er erg blij van zullen worden.”

Het is de bedoeling dat het originele idee van Pop-up Pancake Project ook nog uitgevoerd gaat worden, maar op dit moment ziet het er nog niet uit alsof dat in de nabije toekomst mogelijk is. Tot die tijd gaan Julia en Esther door met het alternatief. Daarnaast zijn ze ook druk met het maken van theater en het bedenken van nieuwe projecten.

Frederique Huting