Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Pieter Waterdrinker in de LocHal: is Rusland een machomacht?

Schrijver en journalist Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) schrijft verhalenbundels en grote, panoramische romans als Duitse Bruiloft, Lenins Balsem, Poubelle en Tsjaikovskistraat 40. Met name de laatste, twee jaar geleden verschenen, zette hem op de literaire kaart van Nederland. Dinsdag 8 oktober gaat Pieter Waterdrinker vanaf 20 uur in de Tilburgse LocHal in op de vraag of Rusland een machomacht te noemen is.

Optreden op tv

Al ruim een kwart eeuw woont en werkt Waterdrinker in Rusland. Zijn bestseller ‘Tsjaikovskistraat 40’ is een autobiografische vertelling met als vertrekpunt zijn huis in het Russische Sint-Petersburg. Waterdrinker is bij het grote publiek vooral bekend van zijn optreden in het VPRO-programma Zomergasten in 2018. Daarin besprak hij misverstanden over Rusland. Ook verduidelijkte hij er toen dat het Westen Rusland niet altijd terecht neerzet als vreemde boeman. Sinds zijn spraakmakende optreden op tv is ‘de kwestie Rusland’ alleen maar urgenter te noemen.

Is Rusland een machomacht?

Vindt Pieter Waterdrinker Rusland een machomacht? Tijdens zijn bezoek aan de LocHal gaat hij nader in op deze vraag. Hij legt onder meer uit hoe het gedrag van Rusland rond bijvoorbeeld MH17 en de Krim te verklaren valt. In het bijzonder vanuit de Russische geschiedenis, identiteit, normen en waarden. En, niet in de laatste plaats: hoe kunnen wij en andere landen daar het beste mee omgaan? Zeker als het doel is met elkaar in gesprek te blijven.

Selectie

Pieter Waterdrinker selecteert ook vijftien werken uit de collectie van de bibliotheek, die aansluiten bij het thema van zijn lezing. Die selectie bestaat uit een lijst met titels en een video waarin Waterdrinker allerlei werken toelicht. Hij selecteert de werken op verzoek van de Bibliotheek Midden-Brabant. De selectie zal kort na de lezing dan ook te zien zijn in de galerij met gastcollecties.

In de LocHal

Het optreden van Waterdrinker zal uit twee delen bestaan. Na zijn lezing en een korte pauze kan de zaal met hem in gesprek. Lid van het bestuur van Stichting Cools en journalist Joep Trommelen zal daarbij als moderator optreden.

Aanmelden

Stichting Cools biedt deze lezing aan in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant en met een bijdrage van het Spiegelglasfonds. De lezing bijwonen is gratis, meld je aan op de site voor aanmelden.

Ga voor meer naar de site van Stichting Cools.

Kees-Luc Simons