Over appels die van bomen vallen

TILBURG – Moeilijkheden in families kent haast iedereen. De een natuurlijk in grotere mate dan de ander, maar het onderwerp is universeel. Reden voor fotograaf Tahné Kleijn om met een aantal collega’s een expositie op te zetten in de LocHal: “Over appels die van bomen vallen”.

“Ik kom zelf uit, wat genoemd wordt, een probleemgezin”, vertelt Kleijn. “Financiële problemen en verslavingen komen in mijn gezin voor. Maar dat komt het in 20% van alle gezinnen.” De fotograaf wil het taboe rondom familieperikelen doorbreken. Kleijn studeerde enkele jaren geleden af aan de kunstacademie met werk rondom ditzelfde thema Over appels (…). “Na afloop kwamen veel mensen naar mij toe die vertelden dat zij in vergelijkbare situaties zijn opgegroeid, daar doe je het voor”, aldus Kleijn.

Voor Eva Steentjes is het haar eerste expositie. “Ik heb een fotoserie gemaakt over mijn vader”, vertelt ze. “We hebben altijd een goede relatie gehad, maar door psychologische problemen en een verslaving dreef hij steeds verder bij mij vandaan.” Steentjes maakte deze serie om aan de wereld te laten zien dat het met haar vader niet goed ging, maar ook om haar vader te confronteren. En dat is gelukt. “Bij de opening stond hij andere bezoekers er trots op te wijzen dat hij het was”, zegt Steentjes lachend.

De expositie Over appels (…) is opgetuigd in samenwerking met Kunstloc Brabant en is nog tot en met eind november te zien in de LocHal in Tilburg.

Tom van Rooijen