Opening tentoonstelling Simply Scandinavian in TextielMuseum

Tilburg – De populariteit van Scandinavische vormgeving uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, maar ook van hedendaagse makelij, is de afgelopen jaren flink gestegen. De tentoonstelling Simply Scandinavian | Nordic Design 1945 – 2018 in het TextielMuseum toont een overzicht van het meest iconisch, Scandinavisch design. De tentoonstelling is vormgegeven door studio Scholten & Baijings.

Aan de hand van vijf thema’s worden meubels, textiel en interieurproducten uit Zweden, Denemarken en Finland van 1945 tot nu gepresenteerd.

Absoluut hoogtepunt is een gedeeltelijke reconstructie van Verner Pantons woonlandschap Visiona II. Tijdens Simply Scandinavian kunnen bezoekers het golvende woonlandschap van Visiona II, een gedeeltelijke reconstructie van het Vitra Museum, van binnenuit ervaren.

De ‘gouden jaren’ van het Scandinavisch design in de jaren vijftig en zestig hebben veel iconische ontwerpen voortgebracht, zoals de beroemde Egg Chair van Arne Jacobsen. De invloed van de ‘swinging sixties’ werkt ook door op het Scandinavisch design.

De Deense ontwerper Verner Panton maakt furore met zijn onconventionele, felgekleurde meubels en psychedelische inrichtingen. 

Simply Scandinavian | Nordic Design 1945 – 2018 is te zien van zaterdag 9 juni tot en met zondag 11 november in het TextielMuseum.

fotocredit: Panton Design Basel

Omroep Tilburg