Koninklijke onderscheiding voor Leonard Retel Helmrich

Tilburg – De in Tilburg geboren Leonard Retel Helmrich ontvangt dinsdag 5 juni een Koninklijke onderscheiding. Hij wordt benoemd tot Ritter in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijzondere prestaties als regisseur, producer en editor van diverse films en documentaires. Burgemeester Weterings reikt de onderscheiding uit tijdens de première van de door Retel Helmrich geproduceerde documentaire Klanken van Oorsprong in Cinecitta.

Sinds 1990 is Leonard Retel Helmrich actief in de film- en documentairewereld, hij staat bekend als één van Nederlands beste documentairemakers en is ook een deskundige op dat gebied in de internationale filmwereld. Het is hierom dan ook niet vreemd dat hij deel uitmaakt van de Amerikaanse Oscar Jury. Zijn eerste film ‘Het Phoenix Mysterie’ speelde zich af in Tilburg. Toenmalig burgemeester Gerrit Brokx had in deze film een rol. Later is de heer Retel Helmrich zich meer gaan toeleggen op het maken van documentaires.

Wereldwijd won Retel Helmrich prijzen en onderscheidingen voor zijn drieluik documentaires ‘Stand van de Zon’, ‘Stand van de Maan’ en ‘Stand van de Sterren’. In deze documentaires volgde hij twaalf jaar lang drie Indonesische generaties uit één familie in Indonesië. Het prijzengeld wat hij voor deze serie won, heeft hij geschonken aan de mensen die in Indonesië een rol hebben gespeeld in zijn documentaires.

Omroep Tilburg