Om barmhartigheid gaat het hier nu juist even niet…

Zeven werken van barmhartigheid zijn in de christelijke traditie manieren waarop gelovigen barmhartigheid tonen. Maar juist het tegendeel hiervan is te zien bij het ‘Metropolitan’.
Foto: Ro-Nalt Schrauwen

TILBURG – De ‘zeven’. U kent ze wel, nietwaar? De zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, vraatzucht, woede en luiheid. Heeft u ze ook wel eens bedreven, met veel plezier of zonder, misschien niet allemaal tegelijk, maar dan toch? U heeft er vast wel eens last van of misschien wel helemaal niet, maar het lijkt erop dat ze ons blijven boeien. De zeven ‘werken van barmhartigheid’ zijn in de christelijke traditie zeven manieren waarop mensen barmhartigheid tonen. Alleen gaat het vanaf 21 mei bij het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’ dus juist om het tegendeel hiervan.

‘Visit!’, ‘Refresh!’, ‘Sick!’, ‘Shelter!’, ‘The Naked’, ‘The Death‘ en ‘Feed!’. Het tegendeel van de zeven ‘werken van barmhartigheid’ dat u vanaf 21 mei bij het ‘Metropolitan’ te zien krijgt. Waarbij ook een beroep gedaan wordt op u, beste kijker.

Zeven leefregels, zeven onderwerpen die onze grenzen opzoeken en ons pogen te beleren. – Ro-Nalt Schrauwen

Het zijn meer dan beelden, ze vormen een subtiele kritiek op onze huidige maatschappij. En daar zijn we wel aan toe, nietwaar? Toch? – Ro-Nalt Schrauwen

Van 21 mei tot en met 11 juli zijn de werken gratis te bekijken bij het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’ in de Stedekestraat.

De ‘zeven’ zijn immer nog actueel en leggen bloot wat ‘gepast’ is en wat niet in onze samenleving. En dat is heel wat, zoals u weet. – Ro-Nalt Schrauwen

Ro-Nalt Schrauwen (1961) is beeldhouwer, collagemaker en cultureel ondernemer in hart en nieren. Hij is opgeleid tot edelsmid en theoloog en sinds 2005 actief als beeldend kunstenaar. Ook lanceerde hij de initiatieven ‘Pakje Kunst’ en ‘Zondaars!’.

Kees-Luc Simons