Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Mohamed El Bachiri verloor zijn grote liefde, maar bestrijdt haat met liefde

Mohamed El Bachiri verloor grote liefde - portret van acteur Mohammed Azaay
Foto: Casper Kosters

TILBURG – Jihad van liefde is een muzikaal verhaal, en is gebaseerd op het gelijknamige boek. Schrijver David Van Reybrouck tekende het aangrijpende verhaal op van een chauffeur van de metro. Want deze Mohamed El Bachiri uit Molenbeek verloor zijn grote liefde bij de aanslag van 22 maart 2016 op de metro van Brussel. Maar in de ogen van sommigen was hij als Marokkaan en als moslim toen zelf een mogelijke dader.

Jihad van liefde is al met al een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man. Een man die is getroffen door het noodlot, en zich toch tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die hoe dan ook haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft. Terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. 

Na de voorstelling is er ook een gesprek met medewerkers van Amnesty International. Zij willen dan het gesprek aangaan met het publiek. In het bijzonder wel over gedachten en gevoelens die er leven naar aanleiding van de voorstelling. Op vrijdag 6 maart speelt Mohammed Azaay Jihad van liefde dus in de studio van Theaters Tilburg.

Kees-Luc Simons