Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Met The Scène krijgen verhalen van vrouwen uit Tilburg-Noord een plek

Het Zuidelijk Toneel zet zich met The Scène door middel van kunst, cultuur en talentontwikkeling in voor jonge vrouwen in Tilburg-Noord.
Shamisa Debrouy

TILBURG – Het Zuidelijk Toneel zet zich met The Scène in voor een groeiende groep jonge vrouwen uit Tilburg-Noord. Zij doet dat binnen het initiatief ForwArt, waar naast het gezelschap nog elf andere Tilburgse culturele en maatschappelijke partners aan verbonden zijn. Samen wordt er dan aan de hand van projecten gewerkt aan een duurzame verbetering voor jongeren in Tilburg-Noord. Dat wordt gedaan door middel van kunst, cultuur en talentontwikkeling.

Het Zuidelijk Toneel gaat met The Scène in Noord aan de slag met vrouwen (van 17 tot 28 jaar) uit de buurt om samen activiteiten te organiseren rondom cultuur en empowerment. The Scène trapt daarom medio dit jaar af met een serie workshops van inspirerende vrouwen. Al schrijvend, vloggend, knippend, plakkend, dansend, filmend en kokend ontstaat er een zoektocht naar verhalen. Verhalen, coole vrouwen, historische figuren, maar ook allerlei culturen en de buren.

Verhalen

Zo gaat journaliste en programmamaker Halima Özen aan de slag met het schrijven van een persoonlijk (kort) verhaal. Ook leert striptekenares Shamisa Debroey de deelnemers om zichzelf af te beelden als ware superhelden. Met als bindmiddel het gezamenlijk eten; tijdens elke workshop kookt er een andere vrouw uit Noord, telkens uit een andere keuken, speciaal voor deze groep een bijzondere maaltijd. En die draagt natuurlijk ook weer een eigen verhaal met zich mee.

Halima Özen

Jonge vrouwen uit Noord kunnen zich online aanmelden voor de serie workshops, waar ook het programma te vinden is.

Amber Dijs en Pien Rutten, de creatievelingen achter The Scène:

“We hebben enorm veel zin om met jonge vrouwen in Tilburg-Noord aan de slag te gaan. We zijn benieuwd naar alle inspirerende vrouwen, mooie verhalen en natuurlijk het lekkere eten. Door de grote variatie aan workshops die The Scène gaat organiseren, hopen we erachter te komen waar de energie naartoe gaat, elkaar en de wijk beter te leren kennen. En vanuit daar nieuwe en fijne vormen te vinden om verhalen met elkaar te delen, van elkaar te leren en om elkaar te empoweren.”

ForwArt

Het project forwArt geldt als één van de initiatieven uit de PACT-aanpak in Tilburg-Noord. Het staat voor ‘Moving forward with the power of art: from a place to hide to a place of pride’.

Kees-Luc Simons