Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Met Redbourg Group spannend op ontdekking in de hoogte

Woensdag 3 november presenteert gitarist Yuri Rhodenborgh met zijn Redbourg Group live bij Paradox hun jazzdebuut Bridge the Gap.

Gitarist Yuri Rhodenborgh studeerde nog niet zo lang geleden af van conservatoria van Tilburg en Rotterdam. Al snel sloot hij aan bij een aantal trajecten voor talentontwikkeling als de muzikale snelkookpan Criss Cross Europe en het Nederlands Jeugd Jazz Orkest. Zijn selectie voor de Music Hub Brabant opent voor hem zelfs nog meer mogelijkheden. Komende uit de jazzhoek, waar hij heel vertrouwd is, gaat hij binnen de Music Hub een heel andere koers varen. Hij gaat daar namelijk het alternatieve popcircuit verkennen. Toch laat Yuri woensdagavond 3 november in Paradox nog eens zijn jazzkant horen en presenteert hij met zijn Redbourg Group hun debuutalbum.

Het eerste album Bridge The Gap van de Redbourg Group heeft een bijzondere betekenis voor Yuri Rhodenborgh, leider en gitarist van de band. Dat wil zeggen dat de composities die hij voor dit album schreef, zijn geïnspireerd door zijn ervaringen uit het ‘highlinen’. Want hij besteedt daar, naast het maken van muziek, zijn tijd aan. Het gaat hierbij om het balanceren op een lijn die gespannen staat tussen twee hoge punten, bijvoorbeeld twee gebouwen. Op dit eerste album lijken de mannen van de band de luisteraar dan ook mee de hoogte in te nemen.

Ervaar hoe het is om in de lucht te zweven, waar nog nooit iemand is geweest! – Redbourg Group

De band

In 2016 richtte Yuri de Redbourg Group (toen Redbourg Quartet) op. De zeskoppige band speelde op podia en festivals als Paradox, BIRD, Dizzy en Jazz in Duketown. Ook lukte het de zes om de finale van de Leidse Jazz Awards te halen. In zijn muziek onderzoekt het sextet de link tussen hedendaagse jazz en klassieke muziek uit de 19e en 20e eeuw, zoals ook te horen op hun debuut EP Trælanipan (2018). De muziek van de groep zit vol onverwachte wendingen. Ze zijn hierbij geïnspireerd door componisten en gitaristen Reinier Baas en Kurt Rosenwinkel, en door de werken van Maurice Ravel en Olivier Messiaen. Klassieke harmonieën, zwevende melodieën en scheurende gitaarlijnen.

Behalve de naamgeving brengt ook de muziek ons op de plekken die we uitsluitend bezoeken vanwege het mooie uitzicht. Echo’s, duizelingwekkende ritmes en tempowisselingen, de stilte van de ingehouden adem, het is op dit album allemaal aanwezig. – Robin Arends op jazzradar.com

Yuri Rhodenborgh elektrische gitaar, Koen Smits trompet, Wietse Voermans altsaxofoon, Lucas Martínez Membrilla tenorsaxofoon, Marijn van de Ven contrabas, Denis Baeten drums

Kees-Luc Simons