Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Memphis Maniacs en Kamerata Zuid spelen Concertzaal plat

Wat krijg je als je Drake, Metallica, Mozart en Vivaldi met elkaar mengt? Precies, een spetterend muzikaal feestje! Donderdag 1 en vrijdag 2 februari stond de Concertzaal van Theaters Tilburg helemaal op z’n kop door CLASHUP! Deze unieke samenwerking tussen de mash-up band Memphis Maniacs en het strijkorkest Kamerata Zuid resulteerde in een ongekende mix van klassieke hits, pop, rock en dance.

Normaal gesproken zitten de leden van het klassieke orkest Kamerata Zuid in hun reguliere en strakke concertoutfits op het podium, nu werden deze verruild voor stoere Adidas-trainingspakken; kenmerkend voor de Memphis Maniacs. Na opkomst leek het toch een traditioneel avondje te worden toen het orkest Elegy for Strings van Edward Elgar inzette. Aan het slot van het stuk zette het orkest onder begeleiding van keiharde drums echter meteen Palladio van Karl Jenkins in, en kwam onder luid applaus zanger Roy Smolenaars in een Elvis-waardig trainingspak het podium op lopen.

 

De hele avond vloeiden muziekstijlen in elkaar over; botsten, leken elkaar uit het oog te verliezen, maar kwamen dan toch weer samen door de slimme arrangementen van Ron Antens en de goed op elkaar ingespeelde band en orkest. Goed geluid is bij dit soort projecten altijd een uitdaging, maar de balans tussen zanger, orkest en band was perfect.

 

Het optreden bleek een écht volwaardige samenwerking; niet een band die begeleid wordt door een strijkje of een orkest dat zich waagt aan popmuziek. Tijdens het concert stond het publiek al dansend, zingend, klappend en swingend tussen de rijen. Een staande ovatie was dus onvermijdelijk. Hopelijk blijft het niet bij deze twee concerten, want het publiek smacht naar meer. Roy Smolenaars riep de zaal dan ook op: “Spread the word, want we willen dit vaker doen!”

 

Voor zowel de fans van Kamerata Zuid als die van de Memphis Maniacs waren deze optredens een verrassing en een daverend succes: precies waar Frank Adams, de dirigent van Kamerata Zuid, en Peter van Gestel, gitarist van de Memphis Maniacs, op hoopten.

Fotocredit: Femke de Schepper

Omroep Tilburg