Melanie Maria wint Jan Naaijkensprijs 2020

Sinds de Jan Naaijkensprijs verbonden is aan Kunstpodium T maken jonge kunstenaars die net van de kunstacademie komen kans om genomineerd te worden. Uiteindelijk kiest een jury uit vier genomineerden de winnaar, dit jaar Melanie Maria.

TILBURG – Kunstenares Melanie Maria ontving vorige week de Jan Naaijkensprijs. Juryvoorzitter Pieter Dobbelsteen (CINNNAMON Rotterdam) prijst de wijze waarop Maria buiten haar eigen medium heeft gewerkt. Daarnaast roemt hij haar om het talent stil te staan bij haar eigen werk.

Sinds de prijs verbonden is aan Kunstpodium T maken jonge kunstenaars die net van de kunstacademie komen kans om genomineerd te worden. Uiteindelijk kiest een onafhankelijke jury uit vier genomineerden de winnaar, dit jaar dus Melanie Maria.

Maria studeerde af aan de kunstacademie in Arnhem en maakte een installatie ter gelegenheid van dit project. Het kunstwerk heeft de titel It still remains en is gemaakt van gevlochten binnenbanden en bloemen uit het rouwboeket van de grootmoeder van de kunstenares. “Het kunstwerk is hier ontstaan. Ik werk normaal als performance artiest, maar corona brengt nu veel beperkingen met zich mee. Daarom wilde ik graag op een andere manier te werk gaan.” De prijs die Melanie Maria hiermee heeft gewonnen bestaat uit een geldbedrag en een solotentoonstelling bij TAC in Eindhoven.

Sinds 1982 wordt de Jan Naaijkensprijs uitgereikt door het Brabants Genootschap en de prijs is sinds 2014 gekoppeld aan Kunstpodium T. Naamgever Jan Naaijkens schreef in zijn leven veel boeken en toneelstukken over Brabant. Hij wordt geprezen om de wijze waarop hij het culturele leven in Brabant heeft gestimuleerd. Naaijkens overleed vorig jaar.

It still remains en de werken van de andere genomineerden zijn tot en met zondag 27 september te zien in Kunstpodium T.

Tom van Rooijen