Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Kunststudenten in tijden van corona

TILBURG – Nu alle onderwijsinstellingen zijn gesloten wordt kunststudenten het werk praktisch onmogelijk gemaakt. Ondanks lessen via Zoom of Microsoft teams moet het creatieve handwerk lijden onder het thuiszitten. Voorstellingen en optredens worden geannuleerd en werkplaatsen zijn gesloten.

“Ik was al bezig met het maken van mijn afstudeervoorstelling, maar toen kwam dit”, vertelt Jan de Beer. De Beer studeert dit jaar af aan de opleiding Docent Theater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. “Ik was al halverwege het repetitieproces toen ik de stekker eruit moest trekken”, vertelt hij. “Mijn voorstelling zou spelen in mei, dat zit er dus sowieso niet meer in, ik hoop de voorstelling in de zomer alsnog op te kunnen voeren.” Vormgevingsstudente Jolein Kop herkent dit probleem. Samen met theatermaker Tom Heintz werkt zij aan een interdisciplinair project dat ook dit voorjaar zou worden opgevoerd. “Ik wilde voor mijn afstuderen onderzoeken hoe je als vormgever samenwerkt met andere kunstdisciplines. Tom en ik kunnen nog wel overleggen, maar omdat we ook spelers hebben die in ons project spelen is repeteren er niet meer bij.” Nicole van Hoof studeert zang aan de Rockacademie in Tilburg en ook zij zit in een soortgelijke situatie. “Ik was allerlei dingen aan het opnemen in de studio en veel aan het repeteren met mijn band. Dat kan nu allemaal niet doorgaan.” Ook de optredens die Van Hoof op de planning had staan zijn voorlopig geannuleerd.

Waar vele studenten op het moment thuisonderwijs genieten, ligt dat in de kunstsector lastiger. “Ik heb nog elke week contact met mijn klas, docenten en mijn spelers, maar repeteren is er niet meer bij”, vertelt De Beer. Net als Van Hoof en Kop loopt hij ertegenaan dat de vertraging in het videobellen de creativiteit de das omdoet. “Samen muziek maken met een vertraging, al is deze nog zo klein, is niet te doen”, vertelt Van Hoof.

Daar de culturele sector sowieso al geen vetpot is rijst bij de studenten ook de zorg over de economische crisis die aanstaande is als gevolg van het coronavirus. “Het zal niet makkelijk worden”, stelt De Beer. “Ik overweeg nu om na mijn opleiding niet direct aan het werk te gaan, maar eerst een master te doen. Ik wil niet aan mijn carrière beginnen in een financieel zo onzekere tijd.” Van Hoof merkte de gevolgen direct: “Ik geef ook muziekles, al deze lessen zijn geschrapt. Ook de inkomens van mijn optredens loop ik nu mis. Gelukkig heb ik nog wel genoeg spaargeld, maar dat is eigenlijk bedoeld om te investeren in mijn muziek. Nu moet ik dat gaan gebruiken om de huur te betalen.”

Tom van Rooijen