Koefnoen Live absoluut vermakelijk, cast tv eindelijk op de bühne te zien

De heren van het tv-programma Koefnoen trekken het theater in en zijn live ook te zien in Schouwburg Tilburg.
Foto: Bram Willems

Jarenlang was het programma Koefnoen niet van de tv weg te slaan. Maar na vijftien seizoenen trekken de heren nu met hun persiflages, types en imitaties het theater in. Helemaal live. Up-to-date en fonkelnieuw materiaal, vertolkt door vertrouwde types als happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corpsstudentes Fleur en Madelon en recreatief gebruiker slash sekswerker Annet. En niet te vergeten het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Op donderdag 12 en vrijdag 13 mei staat de cast van Koefnoen Live met de nieuwe voorstelling op de planken in Schouwburg Tilburg.

Een scherpe, wervelende, satirische theaterrevue over veranderen, vernieuwen of vastroesten. Dat is wat je volgens de makers mag verwachten van Koefnoen Live. De voorstelling rolde eruit na een lange tijd van hamsteren, huidhonger en hoestschaamte.

Wat is er nou in de tussentijd allemaal gebeurd? Wat is er veranderd? We zouden alles anders gaan doen, maar wat is er nu nog over van de idealen die we koesterden tijdens de lockdowns? Hebben we elkaar voor de gek gehouden of zijn we gek gemaakt? Wordt het een stap terug of juist een sprong vooruit?

Met behulp van bekende typetjes en confronterende sketches nemen Owen Schumacher, Paul Groot en Jeremy Baker de mensheid op de hak. Net als Kiki van Deursen en Sanne Franssen die de cast van de anderhalf uur durende voorstelling compleet maken.

De pers over de voorstelling

De theateraanpak blijkt voor Koefnoen goed te werken: ook bij de teksten is het voelbaar dat het geheel niet in een week in elkaar hoefde te worden gedraaid, en de publieksinteractie is een significante aanvulling. Zoals het Koefnoen betaamt trachten de makers het publiek een spiegel van de tijdgeest voor te houden. (…) Bewonderenswaardig zijn de rappe scène- en kostuumwisselingen van de (uitstekend acterende) performers, net als de rijke uitdossingen en decors. – NRC

Koefnoen Live is een prachtig vormgegeven voorstelling, maar aan het script lijkt minder aandacht besteed. (…) De Zeeuwse dames Roelfje en Wimpje blijken helemaal bij de tijd en gaan op in een absurde, schitterend vormgegeven reis. – Parool

Koefnoen Live: sterk vakmanschap, maar satirisch weinig zeggingskracht. (…) In hoog tempo toveren zij moeiteloos het ene na het andere typetje uit de hoge hoed. – Telegraaf

Naar onze mening had er wel net een song meer in het programma gemogen, om als publiek even achterover te mogen zakken en bij te komen. (…) Niet alleen geweldig in staging neergezet maar ook qua choreografie (door Chiara Re). Een ‘kunst’werk! (…) Wie van Koefnoen tv hield moet zeker gaan kijken en elke liefhebber van satire komt ook zeker weten met een grinnik en een glimlach thuis na een avondje Koefnoen Live – Musicalsites
Voorheen dus op tv

Als schrijvers en acteurs waren Schumacher, Groot en Baker de drijvende kracht van het gelijknamige satirische Koefnoen. In dat programma gaven ze wekelijks commentaar op het nieuws en de tijdgeest door middel van sketches, filmpjes en parodieën. Jarenlang trok het op zaterdagavond gemiddeld zo’n miljoen kijkers. Persiflages en eigen types bleken voor menig kijker herkenbaar te zijn, en samen met hun kijkers ontwikkelden de makers een oog voor situaties, verschijnselen en mensen.

De eerste aflevering werd uitgezonden op 17 september 2004 en de laatste op 15 oktober 2016. In 2006 wint Koefnoen de Zilveren Nipkowschijf voor beste tv-programma van het jaar.

Foto: Annemieke van der Togt

Kees-Luc Simons