Kan bluesdiva Kat Riggins haar ambities waarmaken bij Heyhoef-Backstage?

Kat Riggins was tot 2015 nog volledig onbekend in ons land en de rest van Europa. Daar kwam al heel snel verandering in na een tour in de Benelux. Toen trad ze op in de North Sea Jazz Club Amsterdam en in Boxmeer op Blues Alive. Maar nu staat Kat Riggins zaterdag de 16e op het podium van Heyhoef-Backstage.

Johan Derksen

In 2017 speelde Kat in Grolloo, de thuishaven van Johan Derksen. De besnorde bluesfanaat was meteen verkocht en nam haar dan ook mee voor zijn tour langs theaters. En het is dus tijdens díe tour dat Kat de grote ster van deze show werd. De combinatie van de powerzangeres en haar eigen bluesband is een bijzondere hit gebleken. Die zorgt al met al voor veel vuurwerk op het podium – Never A Dull Moment!

Kat Riggins’ inspiratie voor het optreden bij Heyhoef-Backstage

Kat komt op 7 februari 1980 als Katriva Riggins in Miami, Florida, ter wereld. Ze groeit op in een gezin waar altijd muziek te horen is. Maar Kat voelt zich toch het meest aangetrokken tot de gruizige stemmen van Bessie Smith, Sam Cooke, en Nina Simone. En ook Tina Turner, Denise LaSalle, Etta James, Ray Charles, Koko Taylor en Janis Joplin. Om er maar een paar te noemen. Kat mixt haar blues het liefst met een flinke scheut hiphop, pop, rock, gospel en zelfs een tintje country. Of misschien beter gezegd: roots muziek ontbreekt niet aan haar repertoire. Haar nieuwe album heet In The Boys Club. Daar staat de groovy rockende track Try, Try Again op. En daar ontwaren we lichte sporen van hiphop en country in. Terwijl de track meteen ook een zeer goed bij stem zijnde Kat Riggins laat horen.

De band Blues Revival die haar begeleidt, is een wervelende mix van gospel-blues, blues-rock, funky blues, contemporary en traditional blues. Met nog een aantal albums in het vooruitzicht legt Kat Riggins haar focus op een soort muzikale revolutie. Bij deze revolutie laat ze het publiek ook kennismaken met de roots van de moderne muziek. Haar optredens in Europa zijn inmiddels memorabel! Met shows in Nederland, België en Duitsland, en lof, complimenten en positieve recensies lijkt haar een mooie muzikale toekomst te wachten.

In het voorprogramma staat Blueshift. Dit is een zeskoppige band die bestaat uit studenten uit Nijmegen. Die band speelt genres zoals blues en rock, maar heeft ook funky invloeden.

Kees-Luc Simons