Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jonge astronauten worden klaargestoomd voor een reis naar Mars

Op een speelse manier maken leerlingen bij De Ruimtevaartschool in zes zondagen kennis met alle aspecten die erbij komen kijken als ze als jonge astronauten een reis naar Mars maken.
Foto: Ruimtevaartschool / Bibliotheek Midden-Brabant

TILBURG – De Ruimtevaartschool zorgt voor een reis naar Mars voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Zes zondagen komen ze bij elkaar. In die dagen worden ze helemaal klaargestoomd. De deelnemers mogen zich na afloop echte ‘jonge astronauten’ noemen. Maar dat gaat niet zomaar! Eerst ondergaan zij een fitheidstest, leren ze echt astronautenvoer eten, en zelf een raket bouwen én afvuren. Ook ontdekken ze hoe te overleven op een andere planeet.

Op een speelse manier maken de leerlingen dan kennis met alle aspecten die erbij komen kijken als ze als jonge astronauten een reis naar Mars maken. Het programma bestaat al met al uit zes zondagen van 12.00 tot 14.00 uur.

Voor de reis naar Mars

De eerste bijeenkomst vindt plaats in het FutureLab in de LocHal op 30 augustus. Deze dag bereiden de deelnemers zich voor op hun reis naar Mars. De tweede zondag duiken de astronauten de geschiedenis in. Wat is er bekend vanuit het verleden over een reis naar de ‘Rode Planeet’? Na de masterclass zijn de deelnemers klaar voor het echte werk. In week drie vindt in Ontdekstation013 daarom de bouw en lancering van de raket plaats. Na afloop hiervan mogen de deelnemers ook heel de dag gratis in Ontdekstation013 blijven onderzoeken en bouwen.

Foto: Bibliotheek Midden-Brabant
Overleven op Mars

Een week later zijn de deelnemers, vreemd genoeg, intussen aangekomen op Mars. Al filosoferend komen de kinderen erachter waarom ze zo graag naar Mars willen en wat het begrip tijd inhoudt. In het Natuurmuseum ontdekken de kinderen hoe het ze lukt om te overleven op de Rode Planeet. Kan hun lichaam het hoe dan ook wel aan?

Terug naar de aarde

Tot slot zetten ze weer koers terug naar de planeet aarde. Met een hoop kennis en ervaringen op zak breekt op 4 oktober de grote dag aan. Want in de LocHal eindigt hun reis, en worden ze weer verwelkomd door hun familie. Willen de jonge astronauten terug naar de aarde, of toch op Mars blijven? En vooral: waarom en wat hebben ze dan van deze reis geleerd?

Meer over de Ruimtevaartschool is te vinden op de site van Bibliotheek Midden-Brabant.

Kees-Luc Simons