Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

John Brosens vertelt over Pieter Dourlein, held uit het verzet

In zijn boek Sprong naar het duister vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, held uit het verzet, Zeeuws marineman en Engelandvaarder.

Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als Duitse stuka’s zijn schip in 1940 tot zinken brengen. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt dan slachtoffer van het Englandspiel, en weet te ontsnappen aan de SS. Maar de Britten geloven hem bij terugkeer in Engeland niet en zetten hem gevangen.

John Brosens vertelt in zijn boek al met al een spectaculair verhaal over de oorlog en een Nederlandse held uit het verzet. Dat doet hij aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse Geheime Dienst MI6. Het dagboek en de scripts uit de archieven van MI6 zijn pas recent vrijgegeven. In feite vormt het de reconstructie van Pieters spannende belevenissen tijdens WO2. John Brosens stuitte op niet eerder gepubliceerde zaken.

De research vond plaats in Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk en Engeland. Tijdens een lezing bij Gianotten Mutsaers vertelt John Brosens in het bijzonder hoe het boek tot stand is gekomen. Ook Tilburg speelt nog een rol in het verhaal, onder andere de kerk in de Hoefstraat.

De lezing op 22 september is gratis bij te wonen, maar reserveren is gewenst via de mail van Gianotten Mutsaers.

Kees-Luc Simons