Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Iets expressiefs, energieks uit Spanje? Daniel met zijn trio bij Paradox

Tijdens de 9e editie strijkt de Flamenco Biënnale Nederland neer in Paradox Tilburg met op vrijdag 27 januari het Daniel García Diego Trio (foto van Daniel achter de piano).

De Flamenco Biënnale brengt tweejaarlijks een keur aan artiesten die de flamenco ver over de grenzen van het genre tillen. Tijdens de 9e editie strijkt de Flamenco Biënnale Nederland voor het eerst neer in Paradox met twee concertavonden. Op vrijdag 27 januari is er een optreden van een van de spannendste namen uit de huidige generatie Spaanse jazzpianisten: Daniel García Diego, die met zijn Cuban trio, flamenco, jazz, Cubaanse ritmes tot een eigen geluid laat samensmelten. De dag later komen meestergitarist Dani de Morón en percussionist Agustín Diassera.

“Jazz en flamenco zijn broeders”, aldus Daniel García Diego. Hij wordt wel gezien als een van de spannendste pianisten van de nieuwe generatie jazzmusici in Spanje.

Voor z’n twee recentste albums Travesuras en Vía de la Plata dook hij diep in de muziek van z’n geboorteland. Hij combineerde flamenco met de muzikale ‘woordenschat’ van z’n moderne pianotrio, met meesterschap en buitengewone energie. Het resultaat is een expressieve eigen stijl waar ritmische intensiteit hand in hand gaat met melodische rijkheid en harmonische finesse.

Daniel (Salamanca, 1983) studeerde aan het Berklee College of Music in Boston (VS) en kreeg les van de Panamese Grammy-winnaar Danilo Pérez. Deze docent vergaarde wereldfaam als pianist bij jazzsaxofonist en -componist Wayne Shorter. Pérez werd mentor van Daniel en speelde een belangrijke rol in z’n ontwikkeling.

Vía de la Plata is een zeer gedetailleerd gespeeld maar toch heerlijk vrijzinnig album, dat Spanje terechte eer bewijst als knooppunt van vele muziektradities – de Volkskrant

Daniel García Diego (piano), Reinier ‘el Negrón’ (bas), Michael Olivera (drums)

Lees ook:
Dani de Morón: één held tovert zijn gitaar om tot compleet orkest

Kees-Luc Simons