Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Factorium gaat geprivatiseerd verder in Goirle: ‘Het is hoe dan ook een verschraling van de culturele infrastructuur’

GOIRLE – De muziek-, dans en theaterschool Factorium in Goirle wordt vanaf september dit jaar een geprivatiseerde school. Dit is het gevolg van de bezuinigingsopdracht die bij de gemeente Goirle is opgesteld. Factorium, Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Sociaal Culturele Accommodaties Goirle moeten in 2023 namelijk 300.000 euro hebben bespaard.

De gemeente Goirle heeft serieuze financiële problemen en daarom moet er worden bezuinigd. De noodzakelijke besparing binnen de culturele sector in de gemeente is een behoorlijke opgave, waarbij de oplossing nu dus wordt gezocht in het verzelfstandigen van het muziek-, dans- en theateronderwijs. Zo kunnen de culturele voorzieningen in Goirle zo veel mogelijk in stand worden gehouden.

“We hebben ons hier stevig tegen verzet, maar je moet toch een democratisch besluit nemen”, vertelt directeur Loek Sijbers.

‘Win-win oplossing voor Goirle’

In een verklaring laat wethouder Johan Swaans van de gemeente Goirle weten dat het bezuinigen op de culturele sector ‘onontkoombaar’ is. “Ik ben blij met de coöperatieve opstelling van de drie instellingen en Factorium in het bijzonder. Zij verdienen een compliment voor het proces en de oplossing die zij hebben gevonden. Daardoor kunnen inwoners van Goirle blijven genieten van een mooi cultureel aanbod en met een goed serviceniveau. Er zijn goede voorbeelden in de regio waarin deze opzet goed werkt. Ik vind dit een win-win oplossing voor Goirle.”

Docenten zullen verder gaan als zelfstandige ondernemers en mogen zelf beslissen of ze willen blijven of niet. Volgens Sijbers zal het uiteindelijk wel goed komen met het Factorium, maar hij is ervan overtuigd dat de bezuinigen ook ergens anders konden worden opgehaald. “Als wij niet willen vechten voor een wereld met kunst en cultuur, dans, muziek en theater, waar hebben we het dan over?”

Manon Immerzeel