Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Film & debat: Smederij Cinema brengt een ode aan protest

Protesteren kan je leren! Op 12 december krijgt het publiek daarom bij Club Smederij een masterclass vreedzaam en creatief protest met de vertoning van de docu ‘Everyday Rebellion’. Een ode dus aan de creativiteit van protest waarbij men geen gebruik maakt van geweld, en aan die van burgerlijke ongehoorzaamheid. Een film die je als kijker ook wil inspireren om de troosteloze sluier van misstanden op te lichten! En die film is er dan te zien bij Smederij Cinema.

De docu Everyday Rebellion als masterclass vreedzaam en creatief protest

Vreedzaam verzet tegen regimes blijkt meer effect te hebben dan verzet in de vorm van geweld. Dat is een van de conclusies die aan de basis staan van deze bonte blik op alternatieve en creatieve vormen van verzet. Van verzet over heel de wereld dus. En die conclusies zijn in het bijzonder ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij variëren die vormen van verzet al met al van ondergrondse culturele activiteiten in Iran tot topless provocaties van Femen in de Oekraïne. Maar ook Occupy in de Verenigde Staten kwam op zo’n manier in verzet. Die beweging richtte zich in de eerste plaats tegen economische en sociale ongelijkheid.

Na afloop van de film praat het publiek ten slotte na met Rick van de Pol van Extinction Rebellion. Dat is een internationale sociale beweging. En ook zij voeren protest door vreedzame, creatieve en ontwrichtende acties. Namelijk tegen verandering van het klimaat en het verlies van biodiversiteit.

Kees-Luc Simons