Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Every Brilliant Thing (14+), een humoristische, hartverwarmende en hoopvolle avond

Een kind begint te schrijven aan een lijst met dingen die het leven de moeite waard maken... Every Brilliant Thing, Tilburgse Schouwburg (campagnebeeld waarin de duorol van solisten Tamar en Bram centraal staat)

IJs
Watergevechten
Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken
Het woord briljant
Dingen met strepen
Achtbanen
Struikelende mensen

Elk leven kent briljante momenten, kleine en grote dingen die het de moeite waard maken. Soms kan het lastig zijn om de mooie momenten te blijven zien. In de voorstelling Every Brilliant Thing (14+) gaat het over een kind van zeven dat begint met het opschrijven van alles wat het leven de moeite waard maakt.

Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt…

Stilaan is de lijst, die ooit begon als steun voor een depressieve moeder, oneindig lang geworden en vormt deze een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind.

De solo Every Brilliant Thing (gespeeld door Tamar van den Dop of Bram Suijker) wordt zowel dicht op als met het publiek gespeeld. Donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 maart zijn de dagen waarop je live aanwezig kunt zijn in de studio van Schouwburg Concertzaal Tilburg voor deze hartverwarmende, humoristische en hoopvolle avond met Het Nationale Theater (HNT).

Hoe is de voorstelling eigenlijk tot stand gekomen?

Rondom Every Brilliant Thing maakte HNT twee podcasts. In de ene is een gesprek met schrijver Duncan Macmillan te horen, in de andere is te horen hoe Tamar van den Dop en Bram Suijker werkten aan de voorstelling.

Reacties in de pers

“De mooiste monoloog van het jaar.” Ja, recensies die de voorstelling kreeg zijn over het algemeen positief: “een theatrale spijkerbom van menselijke veerkracht, liefde en troost” – NRC, “Een bijzonder fijne voorstelling die velen zal meeslepen en ontroeren” – Theaterkrant en “Het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel dat je zelden zo ervaart in het theater” – Trouw.

Toch zijn er puntjes van kritiek. De Volkskrant vindt namelijk dat de voorstelling iets meer gelaagdheid nodig heeft. En Theaterkrant zegt het als volgt: “iets meer ongemak, iets meer stiltes en schuren, iets meer risico had deze voorstelling op een nog hoger vlak kunnen tillen.”

Ondanks de zware thematiek heeft de wervelende solo Every Brilliant Thing een overwegend luchtige toon – de Volkskrant
Foto: Fred Debrock

Speciaal voor deze voorstelling maakte HNT de Spotify-speellijst Every Brilliant Song, vol briljante liedjes die troost geven - voel je vrij je eigen song aan de lijst toe te voegen.

Foto: Fred Debrock
Foto: Fred Debrock

Lees ook:
Het Nationale Theater brengt een ‘gewaagde’ versie van Shakespeares Othello

Kees-Luc Simons