Europees keramisch werkcentrum ekwc bestaat vijftig jaar – maar wat gebeurt daar eigenlijk?

Langs het spoor in Oisterwijk is de oude leerfabriek KVL weer helemaal tot leven gekomen. Er wordt druk gebouwd aan nieuwe woningen en in de gerenoveerde fabrieksgebouwen zitten allerlei creatieve bedrijven. Robèrt heel-holland-bakt van Beckhoven heeft er bijvoorbeeld zijn bakkerij en in de oude leerververij zit sinds 2015 het Europees Keramisch Werkcentrum, ook bekend als sundaymorning@ekwc. Deze internationaal befaamde werkplaats voor keramiek bestaat inmiddels vijftig jaar – maar wat doen ze daar eigenlijk?

Tekst & Foto’s: Nanne op ’t Ende

Tijdens de Test Case van 17 februari gingen de studiodeuren open en kon iedereen komen kijken wat de kunstenaars en designers zoal maken tijdens een werkperiode van drie maanden. Hier vertelt de Duitse Charlotte Mumm bijvoorbeeld hoe ze iriserend glas met keramiek combineert.

Vrouwfiguren van Kiki Lamers doemen op als spookbeelden uit het verleden, hun huid als verweerde steen, hun ogen naar binnen gekeerd.

Schalen van de Belgische kunstenaar Marieke Pauwels worden organische vormen (nou vooruit, een mossel) of een spiegelend wandobject.

Directeur Ranti Tjan interviewt Helmi Brugman, die in 1985 al eens in het ekwc werkte, toen het nog Keramisch Werkcentrum heette en gevestigd was in Heusden.

Mensvormen raken overwoekerd bij de Italiaan Paolo Porelli, ze transformeren in sciencefiction-achtige wezens, zijn soms alleen een leeg omhulsel.

Selby Gildemacher analiseerde de animaties van Saddam Husseins niet-bestaande mobiele massavernietigingswapens.

Met een keramisch bouwpakket wil PJ Bruyniks beelden maken die je weer af kan breken als ze historisch ‘niet meer kunnen’.

Geëxtrudeerde (door een mal geperste) klei krijgt van Katrijn Verstegen prachtige glazuren en een heel eigen leven.

De Finse Sara Bjarland werkt vaak met gevonden materialen, in het ekwc maakte ze onder andere mallen van gescheurde autobanden.

Er was nog veel meer werk te zien tijdens de druk bezochte Test Case: gemiddeld werken er vijftien kunstenaars tegelijk in het centrum. Wie nieuwsgierig is geworden en zelf wel eens wil gaan kijken, kan de website van sundaymorning@ekwc in de gaten houden voor de volgende Test Case, of zich aanmelden voor een rondleiding door dit bijzondere instituut.

Nanne op 't Ende