Endlessly Free van Nederlands Dans Theater gaat in wereldpremière

Naast Endlessly Free brengt NDT 1 ook SOON (2017). SOON ontstond in het bijzonder uit een muziekstuk dat van grote betekenis was voor de choreograaf Medhi Walerski.
Foto: Rahi Rezvani

TILBURG – Het dansseizoen kan volgens Theaters Tilburg niet beter van start gaan dan met Nederlands Dans Theater dat op twee avonden achtereen te zien is met Endlessly Free. Hiervoor creëert choreograaf Medhi Walerski een nieuw werk voor twee dansers. Op dinsdag de 29e en woensdag de 30e is dit dan ook te zien in de schouwburg.

Naast het werk Endlessly Free brengt NDT 1 ook het stuk SOON (2017). Het ontstond in het bijzonder uit muziek die van grote betekenis was voor de choreograaf. “Een paar jaar geleden ging ik naar een concert van Benjamin Clementine. Vanaf dat moment wist ik dat ik een stuk op zijn muziek wilde maken”, zegt Walerski. “Zijn unieke stem en de rauwe, diepgaande poëzie van zijn teksten ontstaken een vonk die ik in dit stuk wilde uitdrukken. Vier liedjes, vier dansers, in navolging van Clementines levensvisie”. Maar deze avond zie je ook nog The Other You (2010) van Crystal Pite. Dit is een duet dat zij voor haar gezelschap Kidd Pivot in Vancouver maakte.

Kees-Luc Simons