Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Ellen Deckwitz wint E. du Perronprijs 2019

TILBURG – De E. du Perronprijs 2019 is toegekend aan Ellen Deckwitz voor haar bundel Hogere Natuurkunde. De jury bekroont naar eigen zeggen al met al een boeiende en onheilspellende bundel met gedichten. Daar zijn meerdere genres, stemmen en stemmingen met elkaar in verweven. De andere genomineerden waren Stephan Enter (Pastorale) en Asha Karami (Godface).

In de bundel is een kleindochter aan het woord die de stem van haar oma laat klinken. Ook probeert ze zo haar ervaringen als het gaat om de oorlog in Nederlands-Indië onder woorden te brengen. Maar ze vertelt het verhaal dan alleen in flarden. Terwijl de poëzie van Deckwitz laat zien hoe families getekend zijn door de verwoesting van een land van herkomst. Het leed en de veerkracht zijn er soms complex met elkaar verbonden. Ook nog in volgende generaties. Dit is een bundel die volgens de jury nu, in een tijd van crisis over heel de wereld, toch wel troost en relativering biedt.

De uitreiking van de prijs is uitgesteld naar het najaar. Daarvoor houdt Maxim Februari de negende E. du Perronlezing.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, Tilburg University en Kunstloc Brabant. Vorig jaar won Jan Leyers nog de prijs voor zijn boek Allah in Europa.

Kees-Luc Simons