Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Eindexamenconcert Poetic Sounds in Theaters Tilburg

Maandag 24 juni staat er een uniek concert op het programma van de concertzaal van Theaters Tilburg. Een concert waarin twee studenten samen met een symfonieorkest een programma zullen laten horen vol van contrasten. Het orkest bestaat uit studenten van Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA). Solist Floor Bakker (cello) is ook student aan Fontys AMPA, en Nuno Silva (saxofoon) aan Fontys Master of Music (MoM).

Floor en Nuno hadden beiden de wens om hun studies af te sluiten met een solo-optreden met symfonieorkest. Samen verzamelden ze dus een orkest van vrienden en collega’s om zich heen speciaal voor deze gelegenheid. En speciaal voor het examen van Nuno schreef dirigent en componist Ximo Tarín Micó zijn Concert Secret. Dat concert gaat dan ook op deze avond in première. Afgelopen winter voegde de veelbelovende, jonge componist Xavier van de Poll zich bij het gezelschap. Met zijn inbreng is het concert al met al een avondvullend programma geworden. Van de hand van Xavier gaat het stuk Rauha deze avond in première.

Rauha – Xavier

Rauha is een symfonisch gedicht, dat het verhaal vertelt van de dood en opstanding van een jong meisje. Zij komt ten val in een meedogenloos, bevroren landschap. Op de beschouwende opening volgt het huilen van een eenzame wolf in de verte. Daarna zakt het meisje in en wordt ze in een tragische dood opgenomen in het ijzige landschap. Wanneer een engel verschijnt om de ziel van het meisje mee te nemen, komt de muziek tot bloei. Dan gaat de beklemmende worsteling over in een gelukzalige rust.

Xavier schreef het stuk Rauha in de winter van 2018 als een muzikaal eerbetoon aan Finse muziek. Die muziek is hem immers na aan het hart. Rauha is dus Fins voor kalmte of vrede. De combinaties van klanken zijn ook geïnspireerd op de landschappen in de koude, noordelijke provincies van Finland. Daarin kunnen we zowel ijzige kou, als ook enorme ruimte en rust ervaren. Een belangrijke rol in dit werk is weggelegd voor sopraan Hanna van Rooijen.

Schumann – Floor

Het beroemde Celloconcert in A-klein, op. 129 van Robert Schumann is een stuk dat wereldwijd bekend staat als een van de mooiste concerten voor cello. Toch plaagden depressies en hallucinaties Schumann gedurende zijn korte leven. Maar gedurende twee weken in de zomer van 1850 was hij echt gelukkig. In deze twee weken schreef hij dan ook zijn concert voor cello. Het tweede deel daarvan droeg hij in liefde op aan zijn vrouw Clara.

Zij schreef in haar dagboek: “De romantiek, de levendigheid, de frisheid en humor, maar ook de verweving van de partij van de cello met het orkest zijn absoluut verrukkelijk. En wat een prachtige samenklanken en diepe gevoelens vind ik in de melodische passages!” Het is voor Floor toch al lang een wens geweest dit stuk eens met orkest uit te voeren. Op 24 juni zal ze dit prachtige concert dus eindelijk voor u ten gehore brengen.

Concert Secret – Nuno en Ximo

Lang bestond ook al het plan van Ximo om een concert voor saxofoon te schrijven voor zijn goede vriend en collega Nuno. Het is een stuk geworden dat van de saxofonist zowel in muzikale uiting als technische vaardigheden het uiterste vraagt. Dit concert voor altsaxofoon, het Concert Secret, vertelt het verhaal van de dichter Carles Riba (1893-1959). Hij moest in 1939 van zijn land vluchten, vanwege zijn banden met het Catalaans Nationalisme. Dat was toen er een einde kwam aan de Spaanse Burgeroorlog en Franco de macht greep. Hij leefde toch nog vier jaar in ballingschap. Dat zijn de angstige en ontheemde jaren die het concert uitbeeldt. Het stuk drukt sterk de persoonlijke beleving van de solist uit. Tevens laat het duidelijk vleugen zien van de componisten die Ximo’s grote voorbeelden zijn. Dat zijn namelijk Stravinsky en de Franse impressionisten. Al met al gaat deze intense belevenis een spetterend einde van de avond worden.

24 juni – Poetic Sounds

Concertzaal Theaters Tilburg
19:30u (deur open om 19:00u)
Gratis entree

Programma

– X. van de Poll, Rauha – symphonic poem for soprano and orchestra (Hanna van Rooijen, soprano)
– R. Schumann, Cello Concerto in A minor (Floor Bakker, cello)
– X. Tarín Micó, Concert Secret – Concerto for saxophone and orchestra (Nuno Silva, alto saxophone)

Kees-Luc Simons