Eftelingfan Daan ontwerpt nieuwe Holle Bolle Gijzen

TILBURG – William Shakespeare schreef King Lear in quarantaine. Dat sociale afstand creativiteit oplevert is dus wel duidelijk. Kleutermeester Daan van Genechten is, nu hij veel thuis zit, flink aan het tekenen geslagen. Dit resulteerde in drie nieuwe ontwerpen voor de bekende vuilnisbakken uit de Efteling. Van Genechten ontwierp drie nieuwe Holle Bolle Gijzen, gethematiseerd naar de attracties uit het Kaatsheuvelse pretpark.

“Ik teken sowieso veel en graag, maar als gevolg van de coronacrisis heb ik er nu een stuk meer tijd voor”, vertelt Van Genechten. De keuze voor Holle Bolle Gijs is opvallend. Hoewel heel Nederland de beroemde prullenbak kent zal menigeen toch vooral denken aan Pardoes als symbool van de Efteling. “Pardoes is inmiddels een vrij vaststaand figuur, met Holle Bolle Gijs zag ik veel meer mogelijkheid om mijn eigen creativiteit de vrije loop te laten”, vertelt de hobbytekenaar.

Van Genechten heeft geen contact gehad met de Efteling over zijn ontwerpen. “Ik vind het toch wat aanmatigend om zelf contact op te nemen, maar als ze interesse hebben mogen ze mij natuurlijk altijd bellen”, zegt hij lachend. De onderwijzer staat met veel plezier voor de klas, maar hoopt uiteindelijk ooit de overstapt te maken naar het tekenaarsvak. “De droom is om over vijf à tien jaar in dienst te zijn van de Efteling als ontwerper.”

Tom van Rooijen