De Wunderkammer van Paul Bogaers: ‘Het gevoel dat een object niet alleen materie is, maar ook een geest heeft’

TILBURG – Drie Tilburgse kunstenaars exposeren gezamenlijk hun wonderkamers in de LocHal. Vanaf 17 december laten Paul Bogaers, Ton de Gouw en Wijnand van Lieshout een selectie van hun eigen werk zien in de tentoonstelling ‘Wunderkammer: Het magische object’.

In zijn voormalige atelier in Superstedeke is Paul Bogaers zijn laatste werken aan het inpakken. Elk stuk gaat door zijn handen. Een deel gaat naar de Wunderkammer-expositie in de LocHal, een deel gaat mee naar zijn nieuwe atelier in Amsterdam en wat overblijft wordt weggegeven of afscheid van genomen. Een hels karwei, zeker voor iemand die juist gewend is om te verzamelen en te bewaren.

Amateurkiekjes en eigen foto’s

Het verzamelen zat er al jong in bij Bogaers. Waar het ooit begon met Olivier B. Bommel-attributen, verlegde de interesse zich later naar fotografisch materiaal. Dat konden amateurkiekjes uit albums zijn, maar ook eigen foto’s. “Ik ben op een gegeven moment dat wat ik verzamelde, gaan gebruiken in mijn werk”, vertelt Bogaers in zijn nieuwe atelier. Om hem heen staan nog veel werken vanwege de verhuizing ingepakt in bubbeltjesplastic.

Kunstenaar Paul Bogaers bij zijn werk | Foto: Omroep Tilburg

De foto’s zijn inderdaad terug te zien op een deel van de sculpturen. Soms gaat het om een foto van een gezicht dat is verwerkt in een beeld. Of een foto van een object, ooit ergens op straat aangetroffen. De kunstenaar heeft een hoop verzameld in de 17 jaar dat zijn atelier in Superstedeke te vinden was. Het pand, een oud schoolgebouw waar verschillende kunstenaars werken en wonen, zal worden omgebouwd naar een appartementencomplex.

“Los van mijn verzamelingen, heb ik ook alles bewaard.”

Paul Bogaers
Nauwelijks iets weggegooid

“Het was helemaal mijn plek geworden, mijn verzameluniversum”, blikt Bogaers terug op de afgelopen jaren. “Los van mijn verzamelingen, heb ik ook alles bewaard. Dus ook het materiaal dat ik al gebruikt had, mijn studies, schetsjes en mislukkingen. Maar ook materiaal dat ik dacht te gaan gebruiken, maar nooit aan bod is gekomen. Ik heb nauwelijks ooit iets weggegooid.”

Het verzamelen is iets dat de drie Wunderkammer-kunstenaars met elkaar gemeen hebben. Alledrie gebruiken ze gevonden objecten om die in hun kunst te verwerken: objet trouvé. “Die magie van objecten, delen wij ook als mens. Dat hebben we allemaal. Dat animisme, dus het idee, het gevoel dat een object niet alleen materie is maar ook een geest heeft, of zelfs misschien leeft, dat is iets universeels. Dat hebben we allemaal. Ik denk dat ik als kunstenaar probeer om daar verbinding mee te leggen en dat op die manier een beschouwer dat ook ziet en voelt.”

De expositie Wunderkammer wordt georganiseerd door Kunstloc in de LocHal in Tilburg. De opening van de expositie vindt plaats op 17 december en zal te volgen zijn via een livestream.

Tijmen Moelker