Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De Schatkamer opent haar deuren – Ateliers Tilburg

Zondag 6 oktober opent De Schatkamer bij Ateliers Tilburg om 15.00 uur weer haar deuren voor een nieuwe expositie omtrent grafiek. Kunstenaars uit diverse panden van Stichting Ateliers Tilburg komen samen in zaal 96B op locatie Carré.

De grafici van de diverse gebouwen van de stichting exposeren samen in het oudste ateliergebouw Carré. Dat doen ze in het kader van het project De Schatkamer. Onder de veertien exposanten bevinden zich grafici met veel ervaring. Maar ook huurders die ooit grafiek maakten of in de eerste plaats voor deze gelegenheid hebben gemaakt.

Stichting Ateliers Tilburg beheert dit pand en nog acht panden in de stad. Al deze huurders maken werk in hun ateliers. En al deze werken bij elkaar ziet de stichting dan ook als een verborgen schatkamer. Met enige regelmaat opent deze schatkamer daarom haar deuren.

Oktober is de maand van de grafiek

Veertien exposanten uit de diverse panden exposeren dus ook nu weer samen hun grafiek. In het bijzonder in de voormalige keuken van het oude Elisabeth ziekenhuis. Onder hen zijn zeer bekende namen zoals John Dohmen de zeefdrukker. Carola Popma laat er houtdruk zien, maar docent Lucas Silawanebessy laat steendruk zien. Terwijl zijn beste leerling Ted Andriessen talent heeft voor grafiek. Cor van Dixhoorn toont zeer vroeg werk van hemzelf.

De Schatkamer opent haar deuren
Grafiek – Ted Andriessen

Ron van de Ven heeft zetwerk gemaakt. Terwijl we hem toch meer kennen van zijn beelden. En de verhalend werkende Nel Donkers exposeert hoogdruk. Joep van Gassel maakt met regelmaat zeefdrukken. Maar hij is vooral bekend van monumentale schilderingen op muren.

Suk-Jing Pang laat krachtig werk zien met haar hoogdruk. En Jacqueline Bertens weet zetwerk te bewerken tot zeer fraaie kunst.

Jongere grafici zijn Tiffany Schepers en Vera Meulendijks. Beiden zijn geboeid door materiaaldruk, verroest, verwrongen, het mag van hen allemaal. Maar Carlien van Soelen zoekt op een speelse manier naar haar afbeelding. Niels Mud ten slotte wil lino’s maken als zijn ogen vierkant zijn geworden van het scherm van de computer.

De Schatkamer opent haar deuren - Ateliers Tilburg - afbeelding werk van Vera Meulendijks
Materiaaldruk – Vera Meulendijks

Kijk voor meer op de site van Ateliers Tilburg.

Kees-Luc Simons