De koninklijke kus: biseksuele Nederlandse koning verlangt naar jouw kus

Onbekende kunstenaar bouwt stellage tegen het standbeeld van koning Willem II voor een kus

Een zachte kus op die goedgevormde bronzen wang. Sinds vandaag staat er een stellage tegen het standbeeld van Willem II in Tilburg. Zo kun je hem dus kussen of diep in de ogen kijken. Man of vrouw: iedereen kan dan ook de trappen beklimmen en de koning kussen. De Koninklijke Kus is al met al een kunstwerk dat van 9 tot 11 augustus te zien is in de binnenstad. Want onze stad is de thuisstad van Willem II.

Koning Bi

Willem II (1792 – 1849) was koning van Nederland en echtgenoot van Anna Paulowna. Koning Willem II had een speciale relatie met de stad: “Hier adem ik vrij, hier voel ik me gelukkig”. Hij woonde dan ook een groot deel van zijn leven in Tilburg. Het feit dat de koning zich hier zo gelukkig voelde had waarschijnlijk ook te maken met zijn biseksualiteit. Willem II kwam niet openlijk uit de kast als biseksueel. Desondanks ging hij wel openlijk om met partners van hetzelfde geslacht.

Een koninklijke kus voor iedereen

“The Royal Kiss” is een kunstwerk van de onbekende kunstenaar B. Murky. Maar kunstcollectief Tilburg Cowboys heeft de trappen gebouwd. Het kunstwerk is onderdeel van het driedaagse festival Kaapstad; City Hacks & Art Take-overs. Na een prikkelende eerste editie in 2018 kaapt een groep kunstenaars de binnenstad van Tilburg opnieuw. Op 9, 10 en 11 augustus dus. Kaapstad laat City Hacks en Art Take-overs in het centrum van onze stad zien. Het is nog groter en meer internationaal van opzet dan vorig jaar.

Kees-Luc Simons