Boys won’t be Boys zegt het op de man af

In de voorstelling ‘Boys won't be boys’, die speelt in de Tilburgse schouwburg, laten jongens en mannen zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen.
Foto: Bas de Brouwer

Boys won’t be Boys ziet eruit als een wervelende collage van jongens en mannen. Ze laten zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen en ze doorbreken hiermee de welbekende stereotypen. Ze zingen, dansen, dichten, grappen, rappen of vertellen over hun persoonlijke levens. Vrijdag 5 november is het live mee te maken in de studio van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Presentator en initiator Rikkert van Huisstede zingt in de voorstelling Boys won’t be Boys liefdevol en confronterend grenzen en hokjes omver. Hij blijkt niet alleen een aardige zangstem te hebben maar ook een vernieuwende kijk op thema’s als gender, seksualiteit en liefde.

Van Huisstede: “Jongens die niet aan het ideaal van mannelijkheid voldoen, denken toch vaak dat ze iets fout doen. Ze denken dus dat ze mannelijker zouden moeten zijn. Maar in tijden van #metoo, homofobie, seksisme, racisme en geweld zijn de jongens van de voorstelling misschien juist een oplossing. Het is als het ware een soort nieuwe kijk op mannelijkheid. De voorstelling lijkt een plakwerk van dansers, zangers, rappers, dichters en theatermakers. Waar alles kan en alles mag. Ze doorbreken de hokjes en maken ruimte om zichzelf te zijn (…) Er komen zo veel reacties en verhalen van mensen binnen dat we die graag een podium willen geven. Wanneer je je openstelt werkt dat verbindend.”

Foto: Bas de Brouwer

Met zijn collage / maatschappelijke beweging / happening / theatervoorstelling heeft Rikkert een krachtig middel in handen om mensen bij elkaar te brengen. – Theaterkrant

Van Huisstede is een innemende performer, en durft zijn persoonlijke urgentie aan een breed maatschappelijk engagement te verknopen. – Parool

*waar de makers de termen mannen/jongens gebruiken bedoelen ze een breed scala aan mensen.

Kees-Luc Simons