Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bij The Square2 zoekt iedereen kracht en inzicht op weg naar paradijs

In de dansvoorstelling The Square2 van Scapino Ballet Rotterdam wordt een reis van het inferno naar het paradijs vertaald naar het hier en nu. De voorstelling is ook te zien in Schouwburg Concertzaal Tilburg.
Fragment van maker Mario Gil uit de voorstelling van Scapino Ballet Rotterdam | Foto: Bas Czerwinski

Met een subtiele hint naar het literaire meesterwerk De Goddelijke Komedie (La Divina Commedia) van Dante vertalen de vier makers van de dansvoorstelling The Square2 een spannende reis van de hel naar het paradijs naar het hier en nu. Hier spelen, met corona nog in gedachten, ook persoonlijke uitdagingen van het heden bij mee. Voortgestuwd door livemuziek met elementen uit de dance en ambient gaan dansers op zoek naar innerlijke, vernieuwde kracht en inzicht. Donderdag 9 juni in Schouwburg Tilburg.

In deze tweede editie van de voorstelling The Square van Scapino Ballet Rotterdam gaat een internationaal gezelschap van jonge dansmakers op avontuur met de Nederlandse muzikant en producer Richard van Kruysdijk. De vier makers brachten elk hun eigen stijl en achtergrond mee en maakten samen een energieke voorstelling. Vandaar dat je 9 juni eigen werk van drie van de makers achter elkaar gaat zien.

Makers

Mario Bermúdez Gil (Spanje) is door de jaren heen geïnspireerd door diverse culturen en rituelen. Terwijl Antonin Comestaz (Frankrijk) doorgaans speelse stukken creëert met zijn absurd komische kijk op het leven. In de regel maakt Ryan Djojokarso (Nederland) toegankelijk en humoristisch werk voor een breed en cultureel divers publiek.

Zoals gezegd tekent Richard van Kruysdijk als vierde maker voor de muziek bij het werk van de andere drie. In een booth vol elektronica brengt hij zijn stukken tot stand, van minimalistisch tot stuwend en met elementen uit de dance en ambient.

Fragment van maker Antonin Comestaz uit The Square2 | Foto: Bas Czerwinski
Inleiding

Voor de voorstelling van ballet- en dansgezelschap Scapino Ballet Rotterdam begint er om 19:15 uur een inleiding. In deze inleiding nemen de makers je graag eerst mee naar het idee achter The Square2. Ook kom je meer te weten over de vier makers en hun achtergronden, het maakproces, het toneelbeeld en de muziek. Hiermee krijg je een uniek kijkje achter de schermen en beleef je de voorstelling net even anders. De toegang is gratis, wel graag reserveren.

De pers reageert

Zoals gebruikelijk stelt Scapino niet teleur en The Square blijkt nu al een rijke en vruchtbare voedingsbodem te zijn voor opwindend nieuw werk. – ArtsTalk Magazine

Scapino Ballet laat met The Square2 weer sterk en consequent uitgevoerd werk zien. (…) Je zoekt naar een verhalende betekenis, omdat beelden verwijzen naar de symboliek van de hel. Maar de reis blijft diffuus en geeft zich niet makkelijk prijs. – De Volkskrant

Djojokarso biedt uitweg uit de hel. Verstilling, dreiging, agressie, uitbundigheid én hoop golven over het toneel. – NRC
Flitsen

De voorstelling bevat lichtflitsen en is daarom niet geschikt voor personen die hier gevoelig voor zijn.

Foto: Bas Czerwinski

Lees ook het artikel Scapino Ballet & Wëreldbänd – All hands on deck.

Kees-Luc Simons