Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Beeldschoon spel in D̶A̶R̶K̶MATTER biedt licht aan het eind van de tunnel

In de voorstelling D̶A̶R̶K̶MATTER (scènefoto) ontstaat een duistere en betoverende combinatie van dans en beweging met een denkbeeldig lichaam.
© Bas de Brouwer

Maakster en danseres Cherish Menzo en danser en performer Camilo Mejía Cortés trekken in de dansvoorstelling D̶A̶R̶K̶MATTER ogenschijnlijk bekende beelden uit elkaar en kneden deze samen tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal. In een catastrofaal jungle-decor ontstaat een duistere én betoverende combinatie van dans en beweging met een denkbeeldig lichaam.

D̶A̶R̶K̶MATTER voert je als publiek mee naar de toekomst en laat een gedekoloniseerde wereld zien, waarin zwarte mensen leven met het nieuwste van het nieuwste aan technische snufjes. Een alternatieve route leidt je naar een wereld waarin kolonisatie nooit en te nimmer heeft plaatsgevonden.

Donkere materie (dark matter) is een soort materie in het heelal die onzichtbaar is. Toch gaan wetenschappers ervan uit dat er veel meer donkere dan zichtbare materie in het heelal aanwezig is. Dit is af te leiden uit hoe sterren zich door de ruimte bewegen.

Om haar universum te creëren, vond Menzo inspiratie in de ruimte, zwarte gaten en in deze onzichtbare donkere materie. In de ruimte ontmoeten sterren elkaar en botsen ze ook met elkaar. Juist bij zulke botsingen kan een nieuw raadselachtig lichaam ontstaan en daarmee ook een compleet nieuwe dans- en bewegingstaal.

© Bas de Brouwer

Net als in haar vorige project JEZEBEL rekt Menzo bewegingstaal op met behulp van de zogenaamde chopped and screwed-techniek. Dit is een remixtechniek binnen de hiphopmuziek waarbij het tempo sterk wordt teruggedraaid. Menzo vertaalt in D̶A̶R̶K̶MATTER deze manier van werken naar beweging en dans. De mogelijkheden van het lichaam worden hierbij tot het uiterste opgerekt.

Geluid op de achtergrond draagt bij aan de filmische sfeer van de voorstelling die is geïnspireerd door zowel hiphop- en rapcultuur, als door posthumanisme en afrofuturisme. D̶A̶R̶K̶MATTER speelt dinsdag 21 en woensdag 22 maart in theater De Nieuwe Vorst.

Extra: workshop door Cherish Menzo

Maakster Cherish Menzo en vocal coach Daniel Bonsu geven op 20 maart in De Nieuwe Vorst een gratis workshop: Distorted Rap Body / Chopped and Screwed Body, waarin je de chopped and screwed-techniek leert kennen. Dit als extraatje in aanloop naar de voorstelling.

© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer

De pers over D̶A̶R̶K̶MATTER

Het is een openbaar, theatraal ritueel, met reinigende krachten en technisch ongelooflijk sterk opgebouwd – De Groene Amsterdammer

De performance geeft een spannende en vervreemdende lading aan ‘donkere materie’ – ★★★★☆ de Volkskrant

[…] een punky performance, een trip vol mysterie en symboliek – Theaterkrant

Kees-Luc Simons