Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Assemblages van Nick J. Swarth in ‘Metropolitan Museum | Tilburg’

Voor het eerst in Tilburg is beeldend werk van kunstenaar Nick J. Swarth te bekijken. Hij exposeert onder de noemer ‘Schmuddelsprudel’ achter het raam aan de Stedekestraat (‘Metropolitan Museum | Tilburg’). Te zien van 23 augustus t/m 30 september. Inwoners van Berlijn, Landshut, Eindhoven en Breda kregen het reeds voor hun kiezen. Maar het is nog niet eerder vertoond in de stad waar hij geboren en getogen is en woont en werkt.

Swarth exposeert assemblages, die zich kenmerken door een rauwe, maar ook poëtische stijl. ‘Schmuddelsprudel’ is de titel van de tentoonstelling. Die titel verenigt in zich het reine van een bron en het smerige van het materiaal waarmee Nick werkt. Dat zijn immers op straat gevonden voorwerpen. Zo krijgt het onooglijke, het morsige een tweede leven in absurde, kwetsbare assemblages. Ze bevragen begrippen als artistieke waarde en schoonheid. “Kunst kan de wereld niet redden, maar zo wel een stukje schoner maken,” aldus de maker.

Nick J. Swarth (Tilburg, 1959) is als maker actief in diverse disciplines. Het uitgangspunt is toch altijd tekst. Van 2005 tot 2007 was hij dan ook stadsdichter van zijn eigen stad. Gedichten in de openbare ruimte krijgen vorm in het project ‘On-Site Poetry’. Hierbij zijn tekst en vormgeving specifiek afgestemd op de locatie. In artistieke samenwerking met typograaf Sander Neijnens bracht hij intussen zo’n 35 werken van zeer uiteenlopende aard tot stand.

Als performer betoont Swarth zich in de persoon van Janine Ensslin als de gastvrouw bij uitstek. Daarnaast is hij de stem van Betonfraktion. Het Tilburgse noise rock gezelschap bracht al drie platen uit.

Kees-Luc Simons