Aftrap DeStijl@Tilburg met Matinee Intime in De Pont

D e S t i j l @ T i l b u r g, de Tilburgse editie van de landelijke manifestatie Van Mondriaan tot Dutch Design, presenteert: Matinee Intime in Museum De Pont. M.m.v. spraakmakende gasten als Wies van Moorsel, Alied Ottevanger, Loek Grootjans, Esther Porcelijn, ACG Vianen en Duo Ambre&Antoine. Zondag 9 april, 14:30 -17:00 uur; toegang gratis.

Stijlkenner dr. Alied Ottevanger, auteur van onder meer het (uitverkochte) boekje De Stijl in Tilburg, gaat in gesprek met éminence grise Wies van Moorsel, nicht van Nelly van Doesburg en schrijfster van een biografie over haar illustere tante. Voorts schuift beeldend kunstenaar en filosoof Loek Grootjans aan, die in het kader van zijn project Storage of Distorted Matter onderzoek deed naar het licht in Zeeland, dat zo typerend is voor het werk van Mondriaan.

Het gesprek wordt door Esther Porcelein, filosofe en voormalig stadsdichter van Tilburg, in goede banen geleid. Voorafgaand aan het gesprek verrast het Duo Ambre & Antoine met een dadaïstisch getinte performance. Klankdichter ACG Vianen doet van zich horen met klankgedichten van Theo van Doesburg, klankkunstenaar Antony Kok en scheppingen van eigen hand.
Ter sprake komt onder meer het ‘best bewaarde geheim’ van Tilburg: De Stijl beleefde alhier haar incubatietijd. Daarnaast worden de veelzijdigheid van Theo van Doesburg, behalve voorman van De Stijl ook dadaïst van het eerste uur, en de activiteiten van hem en Petro van Doesburg tegen het licht gehouden. De betekenis van deze vernieuwende internationale beweging voor het heden komt eveneens ter sprake.

In 2017 is het exact 100 jaar geleden dat De Stijl, de internationaal zeer invloedrijke beweging en het tijdschrift, werd opgericht. Niet veel mensen weten dat de kiemen van de Stijlbeweging in Tilburg liggen: hier ontmoette Theo van Doesburg, vanwege de Eerste Wereldoorlog gelegerd in de directe nabijheid van Tilburg, spoorbeambte, pianist, dichter, kunstminnaar en mecenas Antony Kok. Samen met Kok en anderen broedde Van Doesburg te Tilburg zijn plannen uit voor een nieuwe wereld die door middel van de kunsten gestalte moest krijgen.

Deze matinee intime is de eerste van een drietal van dergelijke bijeenkomsten in Museum De Pont. Vanwege het Museumweekend is het museum op 9 april gratis toegankelijk en zijn er diverse activiteiten. Meer informatie www.depont.nl en www.destijltilburg.nl

Omroep Tilburg