Aboriginal Dreamtime toont nu een fantastisch mysterie van Down Under

Aboriginal stamoudste Walangari vertelt in de Aboriginal Dreamtime workshops over zijn cultuur waar ‘niet tijd maar ruimte het leven bepaalt’.
Zo’n didgeridoo bespelen is niet echt een fluitje van een cent

TILBURG – In een tweedelige engelstalige online workshop deelt Aboriginal en stamoudste Walangari zijn kennis. In het eerste deel op zaterdag 21 november van 10.00 tot 11.00 uur vertelt hij bevlogen over Australië, de Dreamtime, de didgeridoo, de schilderkunst en songlines. Vorig jaar bezocht hij onze stad al eens en hij werkte hier toen samen met onder meer leerlingen van 2College en studenten van Fontys. Ook was hij te gast bij het Wereldpodium. Stilaan lijkt de tijd nu rijp te zijn om nog meer te delen, met nog meer Tilburgers.

Op zondag 29 november van 10.30 tot 11.30 uur is het tweede deel van de Aboriginal Dreamtime workshop te volgen. Walangari vertelt ons dan nog meer over de cultuur waar ‘niet tijd maar ruimte het leven bepaalt’. Hij deelt met ons hoe Aboriginals, of zoals je het vandaag de dag juist noemt ‘First Nation People’, eten vinden in de woestijn, en hoe ze er sporen volgen. Maar ook hoe je dit in hun schilderingen terugziet.

Cultuur

Walangari is een stamoudste van de Arrernte, Luritja, Warlpiri, Yankunytjatjara, Pintubi, Anmatjerre en Alyawarre. Dat zijn stammen die leven in de woestijnen in het midden en westen van Australië. Hij woont en werkt in Sydney en is een multitalent. Want Walangari is zowel muzikant, docent in cultuur, spreker, performer als een kunstenaar die een internationale award in de wacht heeft gesleept. Zijn schilderwerken vertellen al met al over de traditionele droomtijd (Dreamtime). Dat zijn dus verhalen van de oudst levende cultuur ter wereld. Hij gebruikt kunst met name als een middel om culturen met elkaar te vergelijken en om over verschillen tussen culturen te communiceren. Hij stelt zich daarbij ten doel om het erfgoed van zijn stammen te bewaren en te delen.

Aanmelden

Meer over de Aboriginal Dreamtime workshop is te vinden op de site van Yvette van Kempen.

De workshop is mede mogelijk gemaakt door het programma Mondiale Bewustwording ‘Een wereld te Winnen’ van de gemeente Tilburg. Daarom is deze gratis te volgen.

Kees-Luc Simons