Lokale ondernemers hard geraakt door de lockdown

TILBURG – Er is nu al een tijdje een lockdown in Nederland. De winkels zijn nog steeds dicht en iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven. Naast de grote winkelketens worden vooral de lokale winkeliers hard geraakt door de lockdown, vertellen Frans van Aarle en Ruud Mutsaers, beiden zijn ze een lokale ondernemer.

Omdat fysieke verkoop nu niet mogelijk is, zijn veel lokale ondernemers overgegaan op online verkoop, blijkt uit een artikel van BN De Stem. Een goede oplossing zou je denken. Maar het blijkt dat het de omzet van de fysieke verkoop niet compenseert, volgens Ruud Mutsaers van Gianotten Mutsaers.

Online verkoop niet genoeg

“Je ziet dat sinds de lockdown de verkoop via de webshop flink gegroeid is, maar dat maakt het verschil met het verlies dat je maakt in de winkel niet goed”, vertelt Ruud Mutsaers. De kracht van boekwinkel Gianotten Mutsaers is dat mensen die toevallig in de stad zijn, binnenlopen in de winkel en een boek kopen, vertelt hij. “Die mensen komen nu niet en kopen ook niet.” Mutsaers vertelt dat de lockdown een klap was voor de boekwinkel. “Wij zouden makkelijk open kunnen. De anderhalvemetermaatregel kunnen wij hier goed handhaven. We hebben ruimte genoeg.”

Creatief

Frans van Aarle van Foto Van Aarle, ziet wel dat de ondernemers hun stinkende best doen om toch geld te verdienen in de lockdown. “Zelfstandig ondernemers zijn over het algemeen heel creatief, anders waren ze geen zelfstandig ondernemer geworden. Dat betekent dat ze slimme oplossingen hebben om toch thuis te gaan bezorgen.” Van Aarle vindt het belangrijk dat de lokale winkels blijven bestaan. “Het zijn de lokale winkels die zorgen voor sfeer in de stad. De kerstverlichting die je nu ziet op de Korvelseweg, hebben de winkeliers geregeld. Het zijn ook de Tilburgse winkeltjes die zorgen voor sponsoring van sportverenigingen. Tilburg heeft ons gewoon nodig.”

Niels Verdaasdonk