Willem II wint ook niet van Cambuur, derde gelijkspel op rij

Willem II nam het vrijdagavond in een sfeervol, uitverkocht stadion op tegen Cambuur Leeuwarden. De Tricolores kwamen al snel op achterstand, maar Thijs Oosting maakte gelijk. Uiteindelijk kent de wedstrijd geen winnaar en speelt Willem II voor de derde wedstrijd op rij gelijk.

Al voor de aftrap werd de show gestolen, maar dat was niet het werk van de spelers van Willem II. Tilburg Tifosi, verantwoordelijk voor prachtige sfeeracties bij wedstrijden van de Tricolores, vierde het 20-jarig bestaan. Ook dit keer werd uitgepakt, met twee enorme spandoeken voor de KingSide. Het publiek deed er al ver voor de aftrap alles aan om een sfeer te creëren die past bij een wedstrijd zoals deze.

De sfeeractie voor het 20-jarig bestaan van Tilburg Tifosi (foto: Omroep Tilburg)
Meteen op achterstand

Beide ploegen beginnen rustig en tasten nog wat af, totdat Cambuur in de zesde minuut een penalty krijgt. St. Jago neemt te veel tijd en raakt zijn tegenstander heel licht, maar toch legt scheidsrechter Erwin Blank de bal op de stip. Milan Smit schiet de bal vervolgens onberispelijk binnen, waardoor Willem II meteen in de achtervolging moet.

En dat gebeurt ook. Willem II is sterker en zet aan, maar krijgt nog niet meteen grote kansen. Het publiek, onder leiding van de KingSide, gaat er nog maar eens achter staan. Ook niet helemaal terecht krijgt Willem II vervolgens ook een penalty. St. Jago schiet tegen zijn tegenstander aan en de scheidsrechter ziet hier hands in. Oosting gaat achter de bal staan en ziet zijn inzet gekeerd worden, maar de rebound is alsnog raak. In minuut 23 is het weer gelijk.

Hoge druk

De Tilburgers blijven doorgaan. Er wordt goed gevoetbald, onder andere Bosch en Behounek doen nagenoeg niets fout. Cambuur komt er eigenlijk niet meer aan te pas. Totdat een lange bal terechtkomt bij Smit, die venijnig uithaalt, maar een geweldige redding van Smits voorkomt een nieuwe achterstand.

Het balbezit is vervolgens voor Willem II, maar tot hele grote kansen leidt dit niet. Cambuur krijgt in de extra tijd van de eerste helft nog een enorme kans, maar de bal gaat rakelings langs de paal. Zo wordt de ruststand bepaald door twee makkelijk gegeven strafschoppen: 1-1.

Tweede helft

De supporters gaan vanaf het eerste fluitsignaal van de tweede helft door waar ze gebleven waren: sfeer maken. En dit lijkt effect te hebben op de thuisploeg, want er wordt volop gestreden op het veld. Dit zorgt in de eerste vijf minuten meteen voor een paar kansen. Cambuur komt er wederom niet aan te pas, maar het blijft oppassen voor een snelle counter.

De eerste grote kans van de tweede helft is voor Michael de Leeuw. Hij kan vanaf zo’n zeven meter vrij koppen, maar zijn poging gaat naast. Het zou overigens ook buitenspel zijn geweest. De Tilburgers drukken Cambuur achteruit en zijn duidelijk op zoek naar de voorsprong.

Ingreep Maes

Na zo’n zestig minuten brengt Maes voor het eerst een nieuwe kracht in het veld. Jeredy Hilterman heeft een half uur om zijn tiende doelpunt van het seizoen te maken. Onder zijn leiding begint Willem II de defensie van Cambuur onder druk te zetten en dat kan op luid gejuich vanaf de KingSide kan rekenen.

Het is duidelijk dat beide ploegen eigenlijk geen genoegen nemen met een gelijkspel. Ook Cambuur zet aan. Dat lijkt ook gelijk resultaat te hebben. Smits kan een aangeraakte vrije trap van Breij ternauwernood keren. In de tegenstoot komt Willem II er weer snel uit, maar het schot van Hilterman wordt gekraakt. Het publiek gaat er – zoals al zo vaak deze avond – weer achter staan.

Deze vrije trap had zomaar de overwinning voor Cambuur kunnen betekenen (foto: Omroep Tilburg)
Strijden tot het einde

Met nog een kwartier op de klok staat het nog altijd gelijk in het Koning Willem II stadion. De ploeg van Maes probeert het wel, maar is slordig en lijkt af te stevenen op de derde keer 1-1 op rij. Maes brengt Svensson, Joosten en Razak nog in om toch een overwinning af te dwingen.

Het wordt een uitputtingslag waarin beide ploegen weigeren op te geven, ook in de extra tijd niet. Daarin krijgt Willem II nog dé kans op de overwinning. Razak kan vanaf een meter of elf uithalen, maar hij mikt net naast. Het blijft 1-1 en dat zal voor Cambuur voelen als een overwinning en voor Willem II als een nederlaag.

Met de drie gelijke spelen op rij, verliest Willem II zes belangrijke punten in de strijd om directe promotie. Al wordt er ook steeds niet verloren en mede daardoor hebben de Tricolores nog altijd een voorsprong van vijf punten.