Willem II speelt zespuntenwedstrijd tegen ADO: ‘Weten dat deze wedstrijd iets speciaals heeft’

Maes op de laatste training voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag (foto: Omroep Tilburg)

Koploper Willem II speelt vrijdagavond een cruciale wedstrijd tegen nummer twee ADO Den Haag. In eigen huis nemen de Tricolores het op tegen de ploeg van Darije Kalezic. Bij een overwinning wordt het gat acht punten, maar bij een nederlaag, slinkt ditzelfde gat tot slechts twee punten. Toch wil Maes dat zijn spelers de rust bewaren en niet ‘in overdrive gaan’.

De sfeer op de laatste training voordat Willem II het tegen ADO Den Haag opneemt, is zeer ontspannen. Tijdens de rondo wordt volop gelachen en daar is Maes niet vies van. “Het mag losjes en speels zijn, maar het moet ook kwalitatief goed blijven. Als ik zie dat er niet genoeg kwaliteit meer is, grijp ik in.” Dat doet hij later op de training dan ook regelmatig.

Wat op diezelfde donderdagtraining ook opvalt, is de tweede oefeningsvorm. Er wordt niet overgespeeld met de voeten, maar overgegooid. Binnen vijf keer gooien, moet met de kop gescoord worden. Het leek een beetje een ‘Anti-Henk Veerman oefening’ te zijn. “Als je weet dat ze een hoog rendement hebben uit stilstaande fases dan moeten we dat toch ‘effekes triggeren’”, vertelt Maes. “Hopelijk zit dat nu ergens bij de jongens in het achterhoofd.”

Iedereen fit

De Belgische oefenmeester geeft aan dat iedereen fit is, behalve de bekende blessures van De Leeuw, Mathieu en Van Berkel. “Ook mentaal fit. Ik denk dat de wedstrijd tegen De Graafschap een boost heeft gegeven. Ik was aangenaam verrast dat we in die wedstrijd zoveel rust uitstraalden. Maar dat heeft ook zijn redenen, bijvoorbeeld doordat we vroeg scoorden.” Een volledig fitte selectie zou betekenen dat de opstelling vergeleken met vorige week ongewijzigd blijft.

De trainer zag een aantal goede dingen voorafgaand aan de wedstrijd op de Vijverberg. “Ik zag in de dagen daarvoor al veel rust en kwaliteit. Dat is al een belangrijke constatering. Je moet er als groep in geloven dat je, ongeacht het verhaal achter de wedstrijd, je ding kunt doen. Dan kan er wel eens rust ontstaan.”

Nummer twee

En het verhaal achter de wedstrijd van aankomende vrijdagavond is groot. De nummer één tegen nummer twee, een ouderwetse zespuntenwedstrijd. Bij winst een gapend gat van minimaal zeven punten, bij verlies kunnen het er slechts twee worden. “We proberen de spelersgroep op een zo’n goed mogelijke manier voor te bereiden. Op basis van de voorafgaande wedstrijden en de mentaliteit in de spelersgroep, maar ook op de tegenstander. Het is een hele dunne lijn die je moet bewandelen.”

Aan de motivatie van de groep zal het in ieder geval niet liggen. “Daar hoef ik niets aan te doen”, stelt Maes. “We moeten de kwaliteit van het spel behoeden. We moeten niet ‘in overdrive’ komen om een resultaat te willen forceren. Dat zou verkeerd zijn. Ik denk ook dat we daar al serieus wat stappen in gezet hebben.”

Resultaat allerbelangrijkst

Over het belang van de wedstrijd hoef je niemand bij Willem II wat te vertellen. “We hebben een duidelijk doel en daar verandert de uitslag van vrijdag niets aan. Maar we weten wel dat deze wedstrijd iets speciaals heeft om dat doel te bereiken. Dat beseffen we allemaal heel goed. We zullen op bepaalde vlakken boven onszelf uit moeten stijgen.”

Willem II en ADO Den Haag trappen vrijdagavond om 20:00 af.

Pieter Soethout