Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Willem II op laatste plaats na zege Sparta: ‘Laten we hopen op een wonder’

Nadat Willem II degradeerde zijn de ogen gericht op het nieuwe voetbalseizoen. Niet alleen bij de Tricolores en de trouwe supporters...
Foto: Collin Beijk

Zonder zelf te spelen is Willem II afgezakt naar de laatste plaats in de Eredivisie. De Tilburgse ploeg staat door de overwinning van Sparta, dinsdagavond op Vitesse, nu achttiende. Degradatie lijkt steeds meer een kwestie van tijd te worden. Met nog vijf wedstrijden te spelen moet Willem II twee clubs in zien te halen op de ranglijst.

Sparta was hekkensluiter, maar kwam dinsdagavond niet meer in de problemen in de resterende zes minuten van de uitwedstrijd bij Vitesse. Het was 0-1 en Vitesse slaagde er niet in om te scoren. Door de drie punten voor Sparta zit Willem II nu dus nog dieper in de problemen, meldt Omroep Brabant.

“Het zal heel lastig worden”, zegt Arno Arts. Als speler kende hij succes bij Willem II, maar zag in andere functies ook mindere tijden in Tilburg. “Ik hoop zeer zeker niet dat Willem II eruit vliegt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En dat is goed, want er moet wel een wondertje gebeuren.”

“Andere ploegen hebben ook een zwaar programma, maar die hebben meer strijd en beleving.”

De oud-middenvelder keek 8 april met verbazing naar de wedstrijd tegen Go Ahaed Eagles. “Als dat de maatstaf is, de gelatenheid die er heerste, krijg je het natuurlijk heel lastig. Zeker als je dan kijkt naar andere ploegen. Bij Zwolle zit er gewoon lijn in, die voetballen. Dick Schreuder heeft daar echt iets neergezet, ze zijn beter gaan spelen. Het neemt niet weg dat ze ook nog een zwaar programma hebben, maar er zit wel meer strijd en beleving in.”

Middenvelder Freek Heerkens wil ondanks de penibele situatie absoluut niet van opgeven weten. “Het is pas over als er definitief geen mogelijkheid meer is.”

Trainer Kevin Hofland blijft ook positief, al maakt hij de situatie zeker niet mooier dan die op dit moment is. “Er is nog niets verloren. Maar het wordt lastig, je moet wel realistisch zijn. Het aantal punten dat je nog kan halen wordt steeds minder.”

“Er is een gebrek aan kwaliteit en scorend vermogen, het gaat om kwaliteit.”

Volgens Arts speelt ‘het mentale’ nu zeker een rol, maar dat is niet het grootste probleem. “Je zit in de hoek waar de klappen vallen, je kent al die clichés. Je kunt er lang over lullen, maar in mijn optiek is er een gebrek aan creativiteit en scorend vermogen.”

Arts wijst daarbij naar de vertrokken Vangelis Pavlidis en Mike Trésor, die hij zelf van dichtbij meemaakte toen hij als trainer van Jong Willem II ook soms met het eerste elftal te maken had. “Uiteindelijk haal je voor Pavlidis met Jizz Hornkamp een jongen van FC Den Bosch. Daar kan hij niets aan doen, maar hij moet nog alles bewijzen op dat niveau. Hij moet zich lekker verder ontwikkelen. Maar als er in de vorige seizoenen iets gebeurde, kwam het van Pavlidis of Trésor.”

“Na hun vertrek had je doelpunten in moeten kopen. Kijk alleen al naar de middenvelders, wie scoort daar meer dan vijf keer? Als je het bij elkaar optelt kom je nog niet aan een handvol. Een echte ’tien’ was er ook niet. Met het terughalen van Daniel Crowley en het aantrekken van Nassim El Khayati is er wel creativiteit bij gekomen, maar die hebben allebei tijd nodig. En Willem II heeft die tijd niet”, zegt Arts.

Omroep Brabant