Top van powerliftend Nederland strijkt neer in Tilburg

Open NK Powerliften vond plaats in Tilburg. (foto: Michelle Steegers)

Het Open NK Powerliften werd dit weekend georganiseerd in de Koepelhal, in Tilburg. Onder leiding van de nationale bond van de sport, het KNKF en studentenkrachtsport vereniging TSKV Spartacus, kwamen tientallen krachtsporters uit heel Nederland samen.

Geschreven door Michelle Steegers

De top van Nederland streed in de Koepelhal om het Nederlands kampioenschap in de hoop zich te kwalificeren voor het EK en het WK. Terwijl muziek van Lenny Kravitz en Kensington door de speakers bulderde, probeerden de sporters persoonlijke records te behalen. De gezellige sfeer in het publiek werd extra merkbaar als de deelnemers de persoonlijke doelen behaalden.

Veel kilo’s
Powerliften valt pas sinds kort onder de NOC*NSF. De sport is verdeeld in drie onderdelen: de squat, bench en deadlift. De deelnemers zijn verdeeld in gewichtsklassen. In drie beurten moeten deelnemers zoveel mogelijk kilo’s behalen. De winnaar heeft het hoogste totale kilo’s over de drie onderdelen weten te behalen. Bij een gelijke score wint de lichtste deelnemer.

Bij de deelnemers lopen de emoties hoog op. Sommige atleten worden na een succesvolle ronde door de coach geknuffeld, maar anderen, weliswaar ook na een goede score, willen liever met rust gelaten worden.

Uitlaatklep
Om deel te nemen aan het meest prestigieuze toernooi van de sport, moet je je kwalificeren op competitieniveau in het voorgaande jaar. Elk jaar bewijzen de sporters zich opnieuw. ‘’De lat om te kwalificeren wordt steeds hoger’’, zegt nationaal kampioen in de gewichtsklasse <93 kg, Tanno de Pander. Hij is gemiddeld 16 à 20 uur per week bezig met de sport. ‘’Powerliften is voor mij een uitlaatklep in deze drukke maatschappij en het geeft daarnaast een kick om boven jezelf uit te stijgen’’.

Powerliften is een individuele sport. Iedereen start met een persoonlijk gewicht. ‘’Het gewicht liegt niet. De vooruitgang die je boekt geeft een onwijze kick’’, zo zegt Mart Siemerink, commissielid van TKSV Spartacus. Powerliften draait volgens hem niet alleen om fysiek sterker worden, maar ook om mentale veerkracht. ‘’Als je tegen een gewicht aan zit, is het soms een mentale blokkade voor jezelf. Soms wil je niet, soms heb je pijntjes. Je moet die discipline opbouwen.”

Het eerst volgende powerlift evenement is in juni. Dan vindt de sub junioren & masters NK Powerliften plaats in Weert.

Omroep Tilburg