Theo de Jong speelde de WK-finale in ’74, nu staat hij bij WSJ op het veld

Theo de Jong in zijn tijd bij het Nederlands elftal

Op 74-jarige leeftijd begint Theo de Jong aan een nieuwe bijzondere klus. Hij speelde in de WK-finale van 1974 en kende als trainer zijn gloriejaren bij FC Den Bosch. Hij werkte bij Willem II en was als trainer zelfs in China en Iran aan de slag. Zijn nieuwste uitdaging: hoofdtrainer van de vierdeklasser WSJ in Tilburg. “Ik had nog nooit van die club gehoord.”

Omdat de vorige trainer was vertrokken, polste de club of De Jong, die in Tilburg woont, zin had om de club uit de brand te helpen. We proberen het gewoon, dachten ze bij WSJ. Niet geschoten is altijd mis. Hij heeft er even over getwijfeld, vertelt De Jong. ”Op de vraag heb ik wel even over nagedacht. Maar ach, ik heb toch niet zo veel te doen. En ik kan er mensen mee helpen’’, vertelt hij aan Omroep Brabant.

Als speler kwam De Jong uit voor onder andere NEC, Roda en FC Den Bosch, met Feyenoord won in 1974 de UEFA Cup. Als trainer werkte hij voor een aantal clubs in Nederland, maar ook in Iran en China.

Na zo’n carrière is De Jong nu dus beland op de Tilburgse amateurvelden bij vierdeklasser WSJ. ‘’Ik had nog nooit gehoord van WSJ.” Hij kende de club helemaal niet maar: “Ik wil toch een beetje bezig blijven.”

”Ik kan altijd genieten van het spel.”

Afgelopen weekend won WSJ voor het eerst onder leiding van hun nieuwe trainer. Of de Jong er geen spijt van heeft om dan weer in de stromende regen op het veld te staan? ‘’Nee hoor, ik kan altijd genieten van het spel, in welke omstandigheden dan ook. Dus ik heb er geen moment spijt van.’’

En stiekem dromen van hogerop, dat doet hij ook niet meer. In 2010 was De Jong de redder van Willem II, toen hij de Tilburgse club via de nacompetitie in de Eredivisie hield. Maar terug hoeft hij niet: ‘’Ten eerste denk ik dat Willem II het gaat redden onder leiding van Fred Grim. En daarnaast ga ik daar niet meer aan beginnen. Maar als Joris Mathijsen of Martin van Geel over voetbal willen praten, zeg ik daar geen nee tegen hoor.’’

Omroep Brabant