Studentensportverenigingen voelen zich buitenspel gezet: ‘Beloftes zijn niet nagekomen’

(Foto ter illustratie: Pixabay).

Studentensportverenigingen op de Reitse Campus in Tilburg zitten al jaren in onzekerheid. Op de plek waar hun clubs zitten, wil de gemeente flink inzetten op wonen en werken. “Waarschijnlijk moeten we hier weg”, zegt Tim van der Gaag, voorzitter van studentenvoetbalvereniging TSVV Merlijn. “Het is nog niet helemaal duidelijk, maar we maken ons zorgen.”

De aanpak van de Reitse Campus is onderdeel van het plan voor het Kenniskwartier, waarin onder andere 7500 woningen worden gebouwd. In mei kwam naar buiten dat hockeyclub SHOT moet verhuizen voor dit plan, maar ook de leden van voetbalvereniging TSVV Merlijn en korfbalvereniging Melmac denken na over de gevolgen.

‘In het slechtste geval kunnen we niet meer bestaan’

“In het slechtste geval kunnen we, omdat we klein zijn, niet meer bestaan”, zegt Roy de Bruin, voorzitter van studentenkorfbalvereniging Melmac.  “Het is lastig om in Tilburg een veld te krijgen. Overal moeten woningen gebouwd worden.” Drie jaar geleden hoorde Roy dat er een nieuw bestemmingsplan was voor de omgeving. “Dan blijven er niet veel andere opties over dan de sportvelden”, stelt hij. “Dan weet je al dat er wat gaat veranderen.”

Roy noemde het opheffen van de club zelf al worst case scenario, maar er zijn meer redenen waarom de clubs willen blijven waar ze nu zijn. “We zitten met hockey, korfbal, voetbal en tennis bij elkaar”, vertelt Tim van voetbalvereniging TSVV Merlijn. “We delen een bar. Dat is op de zondagen onze ontmoetingsplek. Dat is iets wat studentensport, studentensport maakt.” Roy vult dat aan. “Het is gezellig in het sportcafé. Dat is ons plekje.”

Slecht op de hoogte gehouden

Het heft in eigen handen nemen zit er niet in voor korfbalvereniging Melmac. “We hebben niet de financiële mogelijkheden om zelf velden, kleedkamers en een kantine te bouwen”, zegt Roy. “Het is aan de gemeente en de universiteit.” De voorzitter van Melmac hoopt dat de club hun voorkeuren duidelijk heeft kunnen maken, net zoals die van Merlijn. “Tot voor kort wisten we eigenlijk niet dat we hier invloed op konden hebben”, zegt Tim. “D66 is de eerste en de enige die ons bij dit proces betrekt. We zijn vrij weinig op de hoogte gehouden, eigenlijk.”

Door eerder niet nagekomen beloftes heeft het bestuur van de voetbalvereniging er een hard hoofd in. Meer dan tien jaar geleden is aan de club beloofd dat ze voor lange tijd aan de Reitse Campus konden blijven en een eigen kleedkamer en sportbar kregen. “Die beloftes zijn niet nagekomen”, vertelt voorzitter Tim. Momenteel kleden ze zich om bij een andere studentensportvereniging. Ook de bar is een stukje lopen. “Als de verhuizing ons een kantine of kleedkamer op kan leveren, zou dat kunnen schelen”, stelt de voorzitter. “Maar eerlijk gezegd weet ik niet of het goed gaat komen.”

Naar het Wandelbos?

Een nieuwe mogelijke locatie zou volgens TSVV Merlijn vlakbij het Wandelbos kunnen liggen. “Bij het spoor ligt een klein veldje dat vroeger door de NS werd gebruikt, dat is een optie”,  legt Tim uit. Een andere mogelijkheid is het vrijmaken van een plekje bij een speeltuin. “Maar dan moet er gekeken worden of er een spoorwegovergang gemaakt kan worden.”

De gemeente Tilburg zegt samen met Tilburg University te onderzoeken hoe de studentensport in het Kenniskwartier past. De wethouder is gevraagd om in gesprek te gaan met de studentensportverenigingen. “Sporten en de verenigingen zijn van groot belang”, vertelt de woordvoerder. “Dit is voor het welzijn en de gezondheid van studenten, voor saamhorigheid en gezelligheid. Daarnaast hoort het ook bij ons als studentenstad.” De woordvoerder geeft aan dat de gemeente zich maximaal inzet om de sportclubs zo goed mogelijk te faciliteren in de buurt van de universiteit.

LEES OOK:
Hockeyclub SHOT moet vertrekken van universiteitsterrein: ‘Identiteit mag niet verloren gaan’
Twintig jaar Melmac: ‘Hoogtepunt beste studentenkorfbalstad van het land’

Manoek Lambregts