Pim van Bijnen, topdarter in wording

Pim van Bijnen is 12 jaar en Nederlands kampioen darten bij de aspiranten, het jeugdtoernooi voor Nederlandse darters. Hij zit vol ambitie om later een echte topdarter te worden. Zijn eerste pijlen gooide Pim al toen hij zeven jaar was, zijn vader Jeroen dartte al en Pim ging vaak mee. In het begin ging het natuurlijk nog niet zo goed als nu, maar Pim zegt: “Toen ik voor het eerst dartte, ging het bord raken al gelijk goed.” Écht professioneel darten in zijn leeftijdscategorie doet hij nu zo’n 4 of 5 jaar. Tegenwoordig zit hij ook bij een vereniging, bij TDV (Tilburgse Dart Vereniging). Maar darten doet hij voornamelijk thuis, daar traint hij ongeveer een uur per dag.

 

Pim zijn vader is ook een goede darter, maar of hij beter is dan Pim? “Nu ben ik wel beter, denk ik”, zegt hij met een trotse lach. De sterkste tegenstander tegen wie Pim heeft gespeeld is wel zijn vader, daar hoeft hij niet lang over na te denken. De top halen in het darten zou geweldig zijn voor Pim. Aan vertrouwen van buitenaf is in ieder geval geen gebrek. “Heel veel mensen zeggen dat ik de top kan halen, dus ik hoop dat dat lukt”, zegt hij. Op de NDB-ranking (Nederlandse Darts Bond) staat Pim nu ook eerste bij de aspiranten, 12 punten voor op de tweede plaats. Zelf is hij wel al bezig zich te focussen op het darten om daar zo goed mogelijk in te worden. Pim zegt: “Ik kan niet meer doen dan mijn best.”

 

In het weekend speelt Pim vaak toernooien en wedstrijden. “Vrijdag, zaterdag en zondag zijn dagen waarop ik wedstrijden speel, doordeweeks train ik meer.” Naast het darten doet Pim geen andere sport, alleen een beetje voetballen voor de lol. Verder bestaat zijn vrije tijd uit gamen. Pim volgt het darten ook, “Als ik kan, dan kijk ik het vaak wel op tv.” Zijn favoriete darter is de door velen als beste darter van de wereld bestempelde Michael van Gerwen. Ondanks dat Van Gerwen niet was gekozen tot Sportman van het Jaar, terwijl hij alles had gewonnen wat er maar te winnen viel, vindt Pim darten wel een topsport. Hij zegt: “Als je kijkt naar Van Gerwen, hij is zeker een topsporter, was Michael vorig jaar maar 55 dagen thuis. Een voetballer is veel meer thuis.” Om zo’n goede darter te worden moet je heel veel voor de sport over hebben, anders red je het niet.

 

Zelf vindt Pim dat hij het beste is in het uitgooien, voor hem valt er nog verbetering te boeken in het constant gooien. “Ik wil elk toernooi zo goed gooien als dat ik kan.” Wat hij zo leuk vindt aan darten is dat het een rustige sport is en ook komt er emotie bij kijken, dat is het mooie. Er is één ding dat Pim niet leuk vindt aan darten, dat is verliezen. Hij is dus een echte winnaar, want hij vindt verliezen echt niet leuk. Een leg uitgooien doet hij het liefst via dubbel 16, als je die aan de binnenkant gooit is er nog niets aan de hand. Pim zijn hoogste gemiddelde dat hij heeft gegooid is 95, dat is natuurlijk niet verkeerd voor een jonge darter. Hij heeft zelfs al twee keer een 9-darter gegooid, dat is een leg uitgooien in 9 pijlen. “De laatste was toevallig vorige maand nog”, vertelt hij trots.

 

Om alles uit het darten te halen heeft Pim een persoonlijke trainer, van hem leert hij het meeste op dartgebied en dat maakt hem zeker een betere darter. Hij gaat ook om met andere Tilburgse darters zoals Mario Robbe en Jeffrey Sparidaans, Benito van de Pas ziet hij soms ook. “Van deze darters kan ik natuurlijk wel wat leren”, zegt Pim. Veel mensen zeggen dat hij ver kan komen als darter en dat hij uiteindelijk op een groot podium kan gaan gooien. Hij is daar nog niet erg veel mee bezig, “Ik doe nu gewoon mijn best en het zou natuurlijk geweldig zijn als ik dat later op een groot podium kan doen.” Zelf zegt hij dat er geen leeftijdsgenoot is die er écht bovenuit steekt en zeker de top gaat halen, het zal later blijken wie er wel en niet doorbreken.

 

Zijn vetste ervaring in het darten is toch wel het winnen van het Nederlands kampioenschap. “Daar hing erg veel van af, op de Nederlandse Darters Bond-ranking stond ik tweede met zes punten achterstand. Doordat ik het Nederlands kampioenschap won, ben ik gestegen en naar de eerste plaats gegaan.” Dat is het beste toernooi dat hij heeft gespeeld, zegt hij zelf. Er is ook nog een toernooi dat hij absoluut een keer wil winnen, dat toernooi is de Dutch Open. Pim zegt: “Voor mij is dat ook een doel voor de toekomst, ik wil een keer de Dutch Open winnen en dan de top proberen te halen.” Over ongeveer twee maanden kan hij de beste darter van Nederland onder 14 jaar zijn. Voor hem is dat zeker het doel om op korte termijn te halen en daar gaat hij zich de komende tijd vooral op focussen.

Omroep Tilburg