Landelijke finale van de Drone Cup Special

Op maandag 3 juni vindt van 10.00 tot 15.00 uur bij Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg de eerste landelijke finale van de Drone Cup Special plaats. Scholen voor speciaal onderwijs strijden hier om de titel. Stiekem weet het centrum intussen bijna zeker dat ze hiermee ook de eerste in de hele wereld zijn!

Het is al met al een strijd tussen zeven organisaties voor speciaal onderwijs uit het hele land. En die gaat toch om de snelste en behendigste piloot te worden. In het parcours zijn obstakels opgenomen die leerlingen zelf hebben ontworpen en gebouwd. En alleen de allerbeste en gaafste obstakels van een school mogen door naar deze landelijke finale.

Bij deze landelijke finale doen zowel leerlingen van het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs als van het vmbo mee.

Ook de DJ’s komen uit het speciaal onderwijs. Want deze finaledag is echt voor en door leerlingen.

Deze leerlingen bewijzen dan ook dat iedereen met een drone kan vliegen.

Een korte toelichting

De Drone Cup Special is een nieuwe lesmodule voor het speciaal onderwijs. In deze module laten leerkrachten de leerlingen kennismaken met de wereld van de drones. Ze inspireren leerlingen met technische vaardigheden door ze uit te dagen om zelf bijzondere obstakels te ontwerpen en te bouwen. Maar ook om te leren vliegen met drones. Ze gaan daarbij te werk volgens de internationaal erkende design thinking methode. Daarbij worden de vaardigheden van creatief denken en handelen verder ontwikkeld. Leren door zelf te ervaren en te doen. Dat is dus hun passie.

Als afronding van deze module kunnen de beste piloten en de beste bouwers van obstakels door naar de landelijke finale.

Dit is voor het eerst in Nederland!

De deelnemers

Scholen die aan de 1ste landelijke finale voor speciaal onderwijs deelnemen zijn:

Onderwijscentrum Leijpark (Tilburg), Mytylschool Prins Johan Friso (Haren), Mytylschool Gabriël (‘s-Hertogenbosch), De Onderwijsspecialisten (Arnhem e.o.), Mytylschool Roosendaal (Roosendaal), De Sprienke (Goes), Adelante Speciaal Onderwijs (Valkenburg aan de Geul)

Kees-Luc Simons