Oud-profvoetballer Kees strijdt met Willem II tegen dementie

Kees Brands (72) speelde in het seizoen 1966/67 in het eerste elftal van Willem II. De middenvelder kwam zeven keer in actie voor de club uit onze stad. Toen waren onder meer Johan Cruijff, Rinus Israël en Willy van der Kuijlen geduchte tegenstanders. Maar nu strijdt de oud-prof Kees nog maar tegen één opponent, alzheimer, terwijl het project Football Memories zijn leven verfraait.

Football Memories is een sociaal project van Stichting Willem II Betrokken. Daarbij ontmoeten ouderen met (beginnende) dementie elkaar elke twee weken in het Koning Willem II Stadion. Want samen herinneringen aan voetbal ophalen prikkelt het brein van de deelnemers en stimuleert positieve gevoelens. Ook bevordert het de sociale interactie, die voor deze doelgroep helaas niet meer zo vanzelf gaat.

Aan de hand van foto’s van spelers, boeken, vaantjes, boekjes met programma’s en andere souvenirs halen de deelnemers herinneringen op. Bijvoorbeeld over de winst van de beker in 1963 of deelname aan de Champions League in 1999. Kees begint vooral op te leven bij herinneringen aan zijn seizoen in de Eredivisie eind jaren 60. De sessies doen hem erg goed: “Bij Willem II voel ik me heel erg sterk.”

Martin van Geel zoekt deelnemers zoals Kees op

De directeur van Willem II Martin van Geel sluit regelmatig aan bij de sessies. Daar komt hij, als ex-voetballer en voormalig technisch directeur, een aantal goede bekenden tegen. Ook haalt hij er dan met de deelnemers herinneringen op. De Goirlenaar is erg te spreken over het sociale project. “Ik denk dat het een fantastisch initiatief is geweest om Football Memories te introduceren. We halen mensen die dement zijn uit hun isolement en prikkelen het brein door terug te gaan naar de herinneringen. Ik ben heel erg trots op dit initiatief”, zegt hij.

De kracht van voetbal: Football Memories verfraait levens

De editie over Willem II maakt deel uit van een 25-delige reeks. Daar staat wekelijks de impact die clubs als de Tricolores hebben in de maatschappij in centraal. Maar ook wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Willem II is deze week de tweede club die is uitgelicht. Meer over Football Memories is te lezen op hun site.

Kees-Luc Simons