Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jeugdcoach Ireen Wüst apetrots: ‘Als het moet, dan staat ze er weer’

Geert Aerts op de foto met een jonge Ireen Wüst

‘Fantastisch!” Geert Aerts, oud-jeugdtrainer van Ireen Wüst, zag maandagochtend op een laptop in zijn keuken in Riel hoe de schaatster in Peking goud veroverde. Hij twijfelde vooraf nog wel even of Ireen het weer kon flikken. Vooral de Japanse Miho Takagi was een geduchte concurrent. Maar het lukte: “Als het moet, dan staat ze er gewoon weer.”

Geert ziet de 10-jarige Ireen Wüst nog binnenkomen met haar vader, of ze een keer mee mocht trainen. Hij vergeet nooit meer hoe het meisje na afloop van die training riep: “Dit is gaaf, dit wil ik doen!” vertelt hij aan Omroep Brabant.

Dat ze meervoudig olympisch kampioen zou worden, kon hij toen nog niet bevroeden. Maar wat wel meteen opviel, was haar gretigheid. Wüst was ook goed in hockey, maar haar liefde voor het ijs en de schaatssport was toch groter, herinnert Geert zich.

De spanning is groot maandagmorgen in huize Aerts. Tot overmaat van ramp heeft zijn televisie het begeven en moet Geert op zijn laptop kijken. Vlak voordat de wedstrijden in Peking beginnen, hapert de livestream en komt er een foutmelding op het scherm. Even is er paniek. Maar gelukkig, na een paar keer opnieuw opstarten werkt het weer.

Meteen na de gouden race van zijn vroegere pupil, wordt Geert gebeld door Langs de Lijn. “Mijn dag kan niet meer kapot”, zegt hij glunderend.

Of hij Ireen zelf nog gaat feliciteren met haar succes? “Daar wacht ik een weekje mee”, zegt de coach. “Ik weet wat er allemaal op haar afkomt nu en laat het eerst maar eens even berusten.”

LEES OOK:
Wereldwijd complimenten voor gouden Ireen Wüst: ‘Incredible!’
Gouden Ireen Wüst emotioneel na 1500 meter: ‘Dit is niet normaal’

Omroep Brabant