Gouden plak op EK voor judoka Jur Spijkers uit Tilburg

Judoka Jur Spijkers (foto: Omroep Brabant).

Judoka Jur Spijkers heeft zondag goud gewonnen bij de zwaargewichten op de Europese kampioenschappen in het Bulgaarse Sofia. De 25-jarige Tilburger won de finale in de klasse boven 100 kilogram van de Duitser Johannes Frey.

Spijkers kreeg zijn tegenstander al vrij snel met een armzwaai op de grond en zette aan de rand van de tatami door, schrijft Omroep Brabant. De Duitser lag kansloos op zijn rug. “Ik heb al mijn partijen op ippon gewonnen en dat is wel een fijn gevoel”, zei de 25-jarige Tilburger na zijn zegetocht in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Spijkers was als vierde geplaatst, dus hij rekende zich vooraf tot de favorieten. “Je kunt dus niet zeggen dat ik een verrassende winnaar ben. Ik werk er hard voor en het gaat erom dat alles een keer op zijn plaats valt. Dat was hier het geval”, aldus de judoka, die zich thuis voelt bij de zwaargewichten. “Daar hoef ik geen moeite voor te doen, want ik weeg al vanaf mijn zestiende meer dan 100 kilo. Ik word alleen maar zwaarder. Maar er is een ideaal gewicht waar ik me goed bij voel en daar pas ik wel mijn voeding op aan.”

Spijkers trof in de halve finale zijn sterkste tegenstander in de Georgiër Goeram Toesjisjvili. “Hij was in 2018 wereldkampioen en op de Olympische Spelen van Tokio won hij zilver, maar het werd een kort gevecht. Het was lastig, want één verkeerde beweging en het kan afgelopen zijn, maar het viel gelukkig mijn kant op “, zei hij over het gevecht, dat iets meer dan 2 minuten duurde en waarin hij zijn tegenstander onverwacht vloerde.

Omroep Tilburg