Freek Heerkens vecht tegen de tranen na degradatie van Willem II

Desillusie bij Freek Heerkens na de degradatie (foto: ANP).

Na de 3-0 zege leefden spelers en supporters van Willem II enkele minuten tussen hoop en vrees. In de strijd om lijfsbehoud had Willem II gedaan wat het moest doen met de winst op FC Utrecht, maar op de andere velden werd nog gespeeld. Toen duidelijk was dat Fortuna Sittard had gewonnen van NEC was er meteen berusting en teleurstelling. De degradatiepijn in Tilburg is groot. ‘Dit is wrang en doet echt pijn.’

Trainer Kevin Hofland was al snel in de mixed zone, waar hij zijn verhaal deed bij onder meer Omroep Brabant. Meerdere keren moest hij hetzelfde verhaal vertellen, over teleurstelling en verdriet. “Er is een enorme leegte die nu in ons zit, in mezelf zit”, zei de duidelijk geëmotioneerde Hofland. “Ik zit hier pas twee maanden. Ik weet zeker dat het de mensen die hier al langer zitten, werken en de omgeving, diep raakt.”

Freek Heerkens is zo iemand. De verdediger speelde eerder deze week wedstrijd nummer 200 in het shirt van Willem II. Hij hoort bij de club, waar hij hoogte- en dieptepunten kende. Dit is een absoluut dieptepunt en dat was te zien ook. Duidelijk aangeslagen sprak hij over zijn gevoel nu de degradatie een feit is.

“Dit komt nu eenmaal los bij degradatie.”

“We hebben eerst negentig minuten gevochten tegen FC Utrecht. En daarna moest ik wel vechten tegen de tranen, toen we voor de Kingside stonden. Als je ziet wat voor luid applaus er dan komt.” Vreemd is het niet dat hij zelf ook emotioneel is na zo’n sportieve teleurstelling. “Nee, dat is niet gek. Dat komt nu eenmaal los bij degradatie.”

Ook Hofland had het over de supporters, die twee uur voor de wedstrijd al massaal bij het stadion aanwezig waren om de spelersbus een warm welkom te heten. En ook na afloop bleef de aanhang plakken om de spelers en de stad toe te kunnen zingen. “Onvoorstelbaar”, meent Hofland. “Een dik compliment voor de fans.”

“De ommekeer kwam te laat, helaas.”

Over het slot van het seizoen kunnen boeken geschreven worden. Willem II pakte uit de laatste vijf duels tien punten. “Maar de ommekeer kwam te laat, helaas”, zei Heerkens. Dat de Tilburgse ploeg nog zo dicht bij handhaving is gekomen, maakt Hofland niet trots. “Nee, dat gevoel heb ik helemaal niet. Het heeft niet zo mogen zijn. Dat doet pijn.”

Ongeloof bij trainer Kevin Hofland (foto: ANP).

Dat trotse gevoel volgt misschien later alsnog. Hofland heeft het goed gedaan. Hij wist van Willem II weer een ploeg te maken waar de supporters trots op zijn. Het was alleen niet genoeg. Of hij volgend seizoen nog in Tilburg werkt en met Willem II voor promotie gaat, is de vraag. “Daar ben ik nu niet mee bezig. Ik weet ook niet wat de club wil. Maar dat maakt nu ook niet uit. We moeten eerst dit een plekje geven.”

Ook Heerkens kijkt niet verder dan deze zwarte zondag. Hij kan het niet. Na een lange stilte geeft hij aan dat hij voorlopig helemaal niet wil nadenken over volgend seizoen en wie er dan allemaal nog wel of niet bij de Tricolores werkzaam zijn. “Dit is wrang en doet echt pijn. Ik heb hier echt wel even tijd voor nodig om deze klap te verwerken, ja.”

LEES OOK: Drama in Tilburg: Willem II degradeert ondanks zege op FC Utrecht

Omroep Brabant